"Potreban novi modeli finansiranja širokopojasnih mreža"

Ulaganje u IKT infrastrukturu najveći izazov za ubrzanu digitalnu transformaciju u Srbiji, kaže državna sekretarka Tatjana Matić.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2018.

12:48

Foto: Thinkstock

Matić je učestvujući na Digitalnoj skupštini u Sofiji a povodom pokretanja Digitalne agende za Zapadni Balkan, podržala ovu platformu čiji je Srbija deo, ističući značaj regionalne saradnje u oblastima digitalnog poverenja i bezbednosti, smanjenja cene rominga, razvoja digitalnih veština i digitalnih usluga, kao i ulaganja u digitalne projekte.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je poručila da je potrebno uspostaviti nove modele finansiranja za zemlje u regionu, kako bi se mogli povezati i na taj način zajednički finansirati infrastrukturne projekte, među kojima je najzahtevniji i najvažniji razvoj širokopojasne mreže.

“Digitalizacija je postavljena kao prioritet programa Vlade Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić na čelu”, podsetila je Matić i istakla da Srbija ima odličan pravni okvir za uspešnu digitalnu integraciju.

“Strategija razvoja novih mreža, kao i novi Zakon o elektronskim komunikacijama, u potpunosti su pripremljeni u skladu sa Strategijom Jedinstvenog digitalnog tržišta EU. Usvojen je regulatorni okvir za sajber bezdbenost - Zakon i Strategija, kao i novi Zakon o elektronskoj identifikaciji, elektronskom potpisu i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji će poboljšati ne samo e-poslovanje već i e-upravu”, navela je Matić.

Državni sekretar je dodala i da je radi podrške daljem razvoju IKT usvojena Strategija IT industrije, kao i da su pokrenuti brojni projekti za razvoj digitalnih veština kod celokupne populacije.

“Omogućavanje korišćenja digitalnih rešenja i usluga, bez obzira na granice i političke razlike, doprineće poboljšanju kvaliteta života ljudi, što je i glavna svrha digitalne transformacije bilo kojeg društva”, zaključila je Tatjana Matić, saopšteno je iz tog resora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: