BG: Nikla nova fontana, biće ih još 53 FOTO

U rad je puštena fontana i česma koja se nalazi na raskršću ulica Gospodske i Lagumske u pešačkoj zoni centralnog Zemuna.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

17:06

BG: Nikla nova fontana, biće ih još 53 FOTO
Foto: Grad Beograd

Time je ovaj javni prostor upotpunjen i oplemenjen sadržajem koji je tu bio planiran, a Zemun i Beograd dobili su još jednu vrednu savremenu skulpturu u javnom prostoru.

"Ova fontana je mnogostruko umetničko i urbano dostignuće koja kroz izražajnost postavljenog stuba, kvadratne osnove i izvora iz kojih se voda sliva daje signal prolaznicima da treba da predahnu i u tome ih navodi da polgedaju prema Gardošu koji se sagledava kroz Lagumsku ulicu. Urađena je u aranđelovačkom mermeru plavi tok. Za ovu vrstu meremera geološka svojstva promena boje su svojevrsna zagonetka, gruba i rudimentarna svetlosiva pod nalivanjem i protokom vode dobija i simbolično plavetilo", rekao je profesor na FLU, Nikola Šuica.
Foto: Grad Beograd
Pitanje mementa za rimski Zemun za nekdašnji Taurunum je i ostvarenje koje je izuzetno izražajnom sinergijom sačinio Dušan Petrović, profesor vajatrsva na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti.
Foto: Grad Beograd
U ovom zamišljenom i za građane i posetioce funkcionalnom spomeniku, uspeo je da ostvari splet mermera plavi tok i brižljivo centriranih mesinganih malenih izvorišta za proticanje vode na svim nivoima strukture. Forma arhitektoničnosti nas podseća na opstajanje u vremenu i nadgradnju u obnavljanjima. Novom zemunskom fontanom koja je ujedno i spomenik, zajednički možemo da svedočimo današnju energiju sabiranja i razmišljanja o prošlosti, i da je na uočljivom mestu simbolički predamo ka dolazećem vremenu.

"Tokom ove godine u planu je da se postavi jos nekoliko fontana i savremenih skulptura. Ideja je da se većina ovih fontana uradi u saradnji sa najistaknutijim umetnicima, a jedna od njih je i skulptura "Tripod" Koste Bogdanovića koja će u saradnji sa NIS-om biti postavljena na kružnom toku kod Bogoslovije, s tim da će ispod skulpture biti vodena površina - umirena fontana u kojoj će se ona ogledati", rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: