U 10 srpskih opština - mesečno praćenje izvršenja budžeta

Stalna konferencija gradova i opština pomogla je da 10 lokalnih samouprava uvede javni budžetski portal.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

10:04

U 10 srpskih opština - mesečno praćenje izvršenja budžeta
Foto: Thinkstock

To omogućava da odbornici prate pripremu i mesečno izvršenje budžeta, saopštila je SKGO.

Projekat je realizovao SKGO uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), donacije Švedske, a partrneri su i Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je na završnoj konferenciji Projekta "Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama - uvođenje JBP u lokalne samouprave", da su česti nesporazumi kada nema informacija o upravljanju javnim sredstvima.

"Javni portal omogućiće da se mesečno vidi kako se troši novac iz budžeta", rekao je Staničić.

Dodao je da su JBP uveli: Bela Palanka, Blace, Ljubovija, Kruševac, Nova Varoš, Pirot, Raška, Subotica, Veliko Gradište i Zrenjanin.

Taj projekt se, prema njegovim rečima, pokazao uspešnim pa i druge opštine i gradovi mogu da preuzmu iskustva lokalnih samouprava koje su ga primenile.

Dobru praksu uvođenja JBP trebalo bi, kako je rekao, pretočiti u zakonske i podzakonske akte i pretvoriti u praksu u celoj Srbiji.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Karla Herši rekla je da je "uvođenje JBP korak napred" u kontroli javnih finansija. "Lokalne samouprave koje su prihvatile inovativne mehanizme za povećanje odgovornosti su zavirile u budućnost", rekla je Herši.

Elektronski sistem izveštavanja u deset opština omogućiće, kako je rekla, predstavnicima u lokalnim skupštinama da prate pripreme i izvršenje budžeta. To, prema njenim rečima, doprinosi jačanju nadzora odbornika nad izvršenjem budžeta.

Savetnik u ambasadi Švedske Ola Anderson rekao je da je projekat pomogao jačanju odgovornosti u javnim finansijama na lokalnom nivou. "Podržali smo projekat sa 12 miliona evra, a od 2001. godine Švedska je realizujući više raznih projekata donirala Srbiji 200 miliona evra", rekao je Anderson.

"Mehanizam odgovornosti uvođenjem JBP", prema njegovim rečima, podrazumeva vladavinu prava o čemu se često govori u procesu pridruživanja Srbije EU.

Anderson je ocenio da će JBP povećati transparentnost upravljanja javnim sredstvima i unaprediti borbu protiv korupcije, a na taj način popraviti i kvalitet života građana.

Rukovodilac odeljenja za finasije u opštini Veliko Gradište Jelena Pantić rekla je za Betu da je JBP otvoren u toj opštini pre nekoliko meseci ali da je ta lokalna samouprava otišla i korak dalje jer je portal dostupan i svim gradjanima koji ga mogu otvoriti sa bilo kog računara. "Na Skupštini je pre dve nedelje razmatran rebalans budžeta i odbornici su imali mnoga pitanja za službu finansija, uputili smo ih na portal i saznali su to što su tražili i rasprava je trajala mnogo kraće", rekla je Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: