Ima redakciju koju čine roboti, prodaja mu skočila 613%

Prošle godine polubrat severnokorejskog vođe Kim Džong-Una ubijen je na krcatom aerodromu u Maleziji.

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2018.

13:15

Ima redakciju koju čine roboti, prodaja mu skočila 613%
(Foto: Thinkstock)

U to vreme, jedan mladi preduzetnik u Japanu i njegova medijska kuća u početku, uspeli su da privuku veliku pažnju.

Vest o smrti Kim Džong Nama proširila se vrlo brzo u Japanu, ali ne od strane nekih od najvećih medijskih giganta u zemlji, već je to učinio jedan mali startap. JX Press Corp, kompanija koju je 2008. godine osnovao student Katsuhiro Yoneshige, obavetio je o ovom incidentu pola sata brže nego što su to učinila „velika imena”. To je učinio iako u svojoj redakciji nema novinara, a kamoli međunarodne kancelarije.

"NewsDigest (u vlasništvu JX Press-a) vest je pustio u 19:52, a TV stanice oko 20:30", napisao je na Tviteru sociolog Noritoshi Furuichi.

Tajna JX Press-a je u spoju društvenih medija i večtačke inteligencije. Yoneshige i njegov tim razvili su alat koji pronalazi najnovije vesti na društvenim mrežama i piše ih kao vesti. Konkretno, to je redakcija koju čine inženjeri.

"Nakon te objave, stiglo nam je mnogo upita od medijskih institucija koje su htele da isprobaju naš sistem", rekao je vlasnik za Blumberg.

Yoneshige, koji trenutno ima 29 godina, na probleme u japanskim medijima, kao što je višak osoblja i premala profitabilnost, naišao je kada je kao srednjoškolac pisao za web stranicu jedne avio - kompanije.

Njegov startap primer je kako mladi preduzetnici oduzetnici koriste društvene medije kako preispitali rad određenih industrija. Razlog koji ga je naterao da pokrene ovaj biznis je i sve veći manjak radne snage, što će se samo pogoršati.

JX Press, sa sedištem u Tokiju, trenutno ima 24 radnika, od koji su dve trećine inženjeri.

U JX Press uložile su neke poznate japanske kompanije, kao što su medijski gigant Nikkei Inc. Kompanije Mitsubishi UFJ Capital Co. i CyberAgent Ventures Inc. Njegovi klijenti su mnoge velike japanske televizijske kuće kao što su NHK, TV Asahi i Fuji Television, koje plaćaju mesečnu pretplatu na Fast Alert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: