Hitna izmena zakona, on-lajn najmodavci na udaru

Kako bi se pravno regulisalo poslovanje Airbnba i ostalih platformi za kratkoročni najam u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma menja dva zakona iz segmenta tiurizma

Izvor: Jutarnji.hr, Dora Koletiæ

Četvrtak, 14.06.2018.

10:36

Hitna izmena zakona, on-lajn najmodavci na udaru
Foto: Thinkstock

Reč je o promeni Zakona o ugostiteljskim uslugama, a najesen i Zakona o pružanju usluga u turizmu, čime će, nadaju se, iznajmljivače i online platforme napokon naterati da Poreskoj upravi prijavljuju celokupno međusobno poslovanje.

Kako ekskluzivno saznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma je u Predlogu zakona o izmenama Zakona o ugostiteljskoj delatnosti, pre nego što ode na usvajanje u Sabor, u njega dodaju obavezu iznajmljivačima da pri reklamiranju i oglašavanju usluga s poreskim obveznicima Evropske unije obavezno moraju istaći svoj poreski broj, što mnogi od njih dosad nisu činili.

Osim toga, a kako bi cela priča na kraju bila zaokružena, Jutarnji doznaje da će Ministarstvo turizma najesen pokrenuti i hitne izmene Zakona o pružanju usluga u turizmu u kojem će istu obvezu nametnuti i platformama za najam.

“Nema smisla da obavezu isticanja poreskog broja imaju iznajmljivači ako na isto ne nateramo i online platforme. Dakle, one će izmenama legislativa biti obvezne pri poslovanju s hrvatskim iznajmljivačima tražiti njihov poreski broj kako bi se na proviziju mogao naplatiti porez”, saznaju u Ministarstvu.

Obaveza korišćenja PDV identifikacionog broja već je sada propisana Zakonom o PDV-u, ali je zaključeno kako je taj zakon pisan preširoko te kako ne obavezuje platforme.

Zato će stupanjem na snagu novog Zakona o ugostiteljskim delatnostima, što se očekuje nakon sredine jula, ministar Airbnbu, Booking.comu i ostalim online platformama uputiti posebno pismo u kojem će ih upozoriti na nastale i planirane zakonske izmene te na obvezu da od iznajmljivača, s kojima posluju, traže poreski broj. Taj PDV identifikacioni broj, naime, predstavlja poresku oznaku koju je svaki iznajmljivač koji posluje s drugim zemljama EU dužan zatražiti od Poreske uprave te Hrvatskoj platiti PDV na provizijske usluge.

Kako je Jutarnji već pisao, analiza koju je Poreska uprava napravila još u aprilu pokazala je kako 50 odsto iznajmljivača tokom 2017. godine online platformama uopšte nije predalo ili je predalo pogrešan poreski broj, a deo njih potom je i lažno prikazivao kako imaju manje prihode od granice za ulazak u sistem PDV-a.

Poreska je tada za određeni deo iznajmljivača, tačnije njih 6681, od Booking.coma i Airbnba tražila podatke o ostvarenom broju noćenja i prosečnim cenama najma apartmana te potom iste podatke uporedila sa svojom statistikom otkrivši diskrepancu između prijavljenog i stvarno prihodovanog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: