Oštro upozorenje: To što čeka penzionere je tragedija

Hrvatske penzije su najniže u EU u odnosu na platu, a postoji rizik da država u budućnosti neće moći da zaštiti starije ljude od siromaštva.

Izvor: Seebiz/Veèernji list

Četvrtak, 14.06.2018.

08:45

Oštro upozorenje: To što čeka penzionere je tragedija
Foto: Thinkstock

To je izjavio Ettore Marketi iz Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, prenosi Seebiz.

Kada za 40 godina ode u penziju, osoba koja je u Hrvatskoj prvi put počela da radi 2016. godine imaće 16 odsto manju penziju od sadašnjih novih penzionera iza kojih je 40 godina staža, pokazuju najnoviji godišnji izveštaji Evropske komisije o starenju i primerenosti penzija koji su predstavljeni u zagrebačkoj kancelariji Evropske komisije.

U odnosu na postojeća penzijska primanja veći pad penzija od hrvatskih u budućnosti mogu očekivati samo Rumuni i Poljaci – oko 40 odsto. Zadržavanje postojećeg nivoa penzijskih primanja očekuje se u Austriji i Sloveniji, a lagano povećanje u Nemačkoj i Danskoj.

U delu izveštaja posvećenom Hrvatskoj Komisija je iznela deset reformskih poteza u vezi sa penzijama: promenu zakona kako bi se omogućilo zapošljavanje penzionera, ubrzanje povećanja starosti za odlazak u penziju u zavisnosti od očekivanog životnog veka ili očekivanoj starosti zdravog života, jaču penalizaciju prevremenih penzija, preispitivanje posebnih programa koji nude prevremeno penzionisanje, promene u sistemu beneficiranog staža, uvođenje delimičnih penzija srazmerno uplatama, podelu minimalne penzije na zarađeni deo i deo koji bi pripao socijalnoj penziji.

Takođe Komisija traži da se povlašćene penzije podele na zarađeni i povlašćeni deo čija bi isplata zavisila od budžetskih mogućnosti. Deveti je predlog prikupljanje doprinosa na sve oblike rada, deseti se odnosi na poboljšanja u drugom penzijskom stubu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: