"Razmišljamo o nižim akcizama zbog građana, a ne zahteva s ulice"

Vlada razmišlja o eventualnom smanjenju akciza na gorivo kako bi se našlo najbolje rešenje za građane, a ne da bi se odgovorilo na proteste i zahteve sa ulica.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2018.

13:12

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

To je izjavio ministar finansija Siniša Mali. Na konferenciji za novinare sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, upitan o tome da li postoji prostor da se smanje akcize na gorivo, Mali odgovara da se ne može svaka mera posmatrati izolovano, te da i MMF smatra da akcize i njihovo eventualno smanjenje ne doprinose rastu.

„O tome možemo da diskutujemo. Ono što u ovom trenutku radimo kao Vlada je da ipak razmišljamo i o tome i da intenzivno radimo sa predsednicom Vlade da nađemo najbolju meru ako je potrebno da izadjemo gradjanima u susret i po tom pitanju“, izjavio je Mali.

On je podsetio na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta koji nekoliko dana traju u Srbiji zbog cene goriva, te da ni Vlada neće da odgovara na proteste i zahteve sa ulice.

Odgovarajući na isto pitanje, šef misije MMF Džejms Ruf je rekao da smanjenje akciza nije prioritet, te objasnio da su PDV i akcize relativno bolje rešenje iz perspektive rasta, i da je fokus MMF-a više na smanjenju poreza na rad i povećanju podsticaja za investicije kroz smanjenje poreza na dobit, a sve radi ubrzanja rasta.

„Uvek u centru pažnje MMF-a je zaštita ugroženih grupa, kao što su siromašni poljoprivrednici, koji su pod udarom povećanja cena. Mi uvek mislimo da je to pitanje bolje rešavati kroz dobro targetirani sistem socijalnih beneficija“, izjavio je Ruf.

Ruf je rekao i da je činjenica da je benzin poskupeo zbog povećanja cene nafte na svetskom tržištu, a ne zbog povećanja akciza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: