Pored penzija, ima mesta i za rast plata, evo za koliko

Pored penzija, postoji i budžetski prostor za povećanje plata, otprilike oko šest posto u ukupnoj masi zarada, kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2018.

09:04

Pored penzija, ima mesta i za rast plata, evo za koliko
(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, važno je da se ne ide na linearno povećanje svima.

On smatra da bi na osnovu analiza veće povećanje trebalo dati ključnim nedovoljno plaćenim sektorima, poput lekara i medicinskih sestara, i napominje da je do sada malo urađeno na pravičnoj raspodeli zarada u javnom sektoru.

Ističući da se može reći da su državne finansije trenutno dovedene u red, Altiparmakov je za današnji Blic rekao da jedna od posledica stabilizacije državnih finansija jeste i ukidanje privremenih mera štednje i da su se stvorili uslovi za ukidanje privremenog Zakona o smanjivanju penzija.

Pred predstojeći dolazak delegacije MMF u Beograd, Altiparmakov kaže da je veoma pozitivno i važno što se Vlada odlučila da nastavi saradnju sa tom finanijskom institucijom.

"Pored očuvanja dobrih ekonomskih i fiskalnih rezultata, novi trogodišnji aranžman sa MMF bi takođe trebalo da se bavi i reformom javnih preduzeća, koja je u dobroj meri bila skrajnuta u prethodnom aranžmanu", rekao je Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, sređivanje državnih finansija bio je preduslov za održiv rast životnog standarda u Srbiji i da je taj preduslov bio neophodan, ali da nije i dovoljan za dugoročni rast životnog standarda. Sadašnji izazovi, smatra on, tiču se izgradnje jakih i efikasnih institucija, efikasnog sudstva, modernizacije poreske politike, pravne sigurnosti, reformi zdravstva i školstva...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: