"Doneo sam račun - kg maline u marketu 800 RSD"

Malinari su ove godine izgleda obrali bostan. Proizvođači ovog voća najavili su proteste po celoj Srbiji nezadovoljni otkupnom cenom koju su hladnjačari zamrzli

Izvor: B92

Utorak, 05.06.2018.

09:34

Foto: Thinkstock

Cena je zamrznuta na oko sto dinara po kilogramu.

Oni su ljuti i na državu, jer im, kažu, ništa ne pomaže, pa zato traže i ostavku ministra poljoprivrede, ali i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Direktor Sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije Veljko Jovanović kaže da tržište, kako naše, tako i međunarodno, određuje cenu malina i da ono varira kao i kod svake druge robe.

"Ono sa čim se slažem i sa proizvođačima i hladnjačarima je šta je proizvodna cena maline. Ako se zna za jabuke i šargarepu zašto se ne zna i za malinu. Vlada je osnovala tim, pozvali su i nas iz PKS i jedan od ciljeva je da se kroz stručan rad definiše i koja je zaista proizvodna cena", rekao je on.

Predsednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice Petra Štakića istakao je da su od jedne nezavisne firme dobili procenu koja je to zapravo proizvodna cena - to je od jednog evra do 1,20.

"Da se proizvede i ubere jedna kilogram. Tu se pokrivaju troškove i da bi bilo šta zaradili morali bi da imamo nešto preko toga", ističe on.

On je pre gostovanja u jutarnjem programu na Prvoj svratio u market i doneo račun, pokazujući da jedan kilogram maline u marketu košta 800 dinara.

"Razumem da postoje marže i drugi troškovi, ali u toj ceni niko ne može da nas ubedi da ne postoji prostor i za onog ko proizvodi i preprodaje i ledi", ističe.

Predsednik saveza "Srpska malina" Milan Đukić ispričao je da je prilikom odlaska u Poljsku pitao predstavnike poljskih proizviđača kako dolaze do cene.

"Rekli su da dolaze na osnovu pijace. Kažu - čekamo vaše kupce iz Srbije, pošto ste vi lideri, koliko vaši kupci donesu akontnu cenu", rekao je on.

Pitamo i vas, da li je otkupna cena maline niska?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: