Evo ko su najveći kradljivci struje u Srbiji

U prošloj godini u Srbiji je ukradeno struje vrednosti milijardu dinara.

Izvor: Prva

Četvrtak, 31.05.2018.

18:03

Evo ko su najveći kradljivci struje u Srbiji
Foto: Thinkstock

Žica u vazduhu, preko krova, žičica, kabl - ko to krade struju?

Građani smatraju da struju kradu bogati, i da siromašni ne kradu.

"Bogati sigurno, jer siromah gleda da sve svoje obaveze ispuni", kaže jedan od građana.

"Mora da se krade, nema se para", ističe drugi.

A šta kažu u EPS-u?

"Statistika je pokazala da su penzioneri najrevnosniji, kao i socijalno ugroženi", rekla je Sandra Alagić iz Elektrodistribucije.

Na pitanje da li onda struju kradu bogati, ona kaže:

"Tako je! To su uglavniom vlasnici velikih zgrada i vila, pekare, fabrike. Bilo je dosta poznatih privrednika, ali zakon je takav da mi ne možemo javno da objavimo da svi u Srbiji čuju ko su ti ljudi."

U 2017. EPS je ulovio više od 6.000 kradljivaca, koji su napravili štetu od čak milijardu dinara. Protiv njih su podnete krivične prijave i isključena im je struja. Samo u prvom kvartalu ove godine uhvaćeno je već 1700 novih kradljivaca koji su napravili štetu od 280 mliona dinara. Više su krala domaćinstva nego privreda.

"70 odsto je preko anonimnih prijava telefonom i to iskrenih prijava", kaže Alagićeva i dodaje da su to uglavnom prijave od komšija i onih koji su učestvovali u tim mahinacijama.

Najviše kradljivaca struje je na jugu zemlje i u prigradskim naseljima oko Beograda.

Kradljivci struje koiste se raznim tehnikama, iglom kojom blokiraju brojilo ili magnetima pa merači pokažu manju potrošnju. U poslednje vreme krade se najviše sa bandera, jer se najveći potrošači kače na njih.

A kako krađi struje stati na put?

"Sve firme da se ponašaju kao mobilni operater, svi koji ne plate jedan račun isključiti struju", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

"U tom svakom trafou može da se vidi kolika je potrošnja električne energije za to područje. Kada se saberu očitani računi vidi se i onda je već lako napraviti akciju da se to područje pretrese", dodaje ona.

Najbolja, ali i najskuplja varijanta je izmeštanje brojila na ulične bandere. Tada bi i EPS bio miran, a građani, barem oni pošteni - zadovoljni

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: