Mega-projekat propada: Kao da je ukleta

Skoro šest godina u Hrvatskoj pokušavaju da pokrenu radove na železničkoj pruzi na deonici Dugo Selo - Križevci.

Izvor: Novi list, Gabrijela Galiæ

Četvrtak, 17.05.2018.

16:09

Mega-projekat propada: Kao da je ukleta
Foto: Thinkstock

Nekadašnja HDZ-ova Vlada tvrdila je da je SDP-ovoj koalicionoj vladi ostavila gotov projekat i da treba samo da se raspiše konkurs.

HŽ infrastruktura razmatra mogućnost raskida ugovora s domaćom zajednicom ponuđači u kojoj su DIV, Dalekovod i Zagreb Montaža koja je dobila posao rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog koloseka železničke pruge na deonici Dugo Selo – Križevci, prenosi Novi list.

Reč je o najvećem železničkom infrastrukturnom projektu vrednom nešto više od 1,5 milijardi kuna koji bi se većim delom trebao da se finansirati iz EU sredstava.

Još od početka juna prošle godine radovi na deonici Dugo Selo – Križevci zapinju, a uzrok tome bili su problemi u koje je zapala Hidroelektra niskogradnja, jedan od podizvođača radova. U HŽ Infrastrukturi tvrde kako radovi nikad nisu zaustavljani, nego su se "zbog problema podizvođača izvodili u znatno smanjenom intenzitetu".

HŽ Infrastruktura odgovorila je da razmatraju mogućnost raskida ugovora, kada radovi nisu zaustavljeni, niti zaustavljani, već su se izvodili u smanjenom intezitetu, odgovaraju: "Ukoliko izvođač i nakon zamene podizvođača nastavi s dosadašnjim načinom izvođenja radova, pokazao bi da nema ozbiljnu nameru da nastavi s izvođenjem svojih obveza iz ugovora, što je jedan od razloga zbog kojeg imamo pravo da raskinemo ugovor".

Radovi na pomalo ukletoj pruzi na kojoj su, nakon niza poništenih konkursa, napokon su počeli u julu 2016. godine, piše Novi list.

Radovi dobrano kasne, a kašnjenje započeto zbog problema donedavnih podizvođača radova, očito je nastavljeno i s odabirom novog podizvođača.

Tako bi i celi projekat, odnosno njegova realizacija u rokovima, mogla da se dovede u pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: