Koliko trgujemo sa Crnogorcima

Ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u prošloj godini premašila je 774 miliona evra, što je za 9,5 odsto više nego godinu dana ranije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.05.2018.

09:58

Koliko trgujemo sa Crnogorcima
(Foto: Thinkstock)

Na Poslovnom forumu AP Vojvodina - Crna Gora, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Privredne komore Crne Gore (PK CG), u Novom Sadu učestvovalo je blizu 100 crnogorskih i vojvođanskih privrednika, koji su posle plenarnog dela, održali 50 bilateralnih susreta.

Predsednik PKV Boško Vučurević je istakao da je PKV, u proteklom periodu, ostvarila veoma uspešnu sa PK CG, a da je Forum jedan u nizu zajedničkih aktivnosti, saopšteno je iz PKV.

"Od izuzetnog je značaja raditi na razvoju međuregionalnih odnosa, jer time unapređujemo i razvoj našeg poslovanja i privrede. Organizovanjem ovog Poslovnog foruma verujemo da ćemo intenzivirati odnose naših komora i učvrstiti veze naših privrednika", naglasio je Vučurević na jučerašnjem skupu.

Predsednik PK CG Vlastimir Golubić istakao je da je Poslovni forum, kao i učešće crnogorske poslovne i privredne delegacija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavljaju, kako kaže, još jednu inicijativu za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i AP Vojvodine, odnosno input usmeren za snažniji privredni napredak regiona.

"Već treći put u godinu dana, organizujemo poslovni forum, jer imamo želju i potrebu da već dobru saradnju CG i Vojvodine, podignemo na jedan novi, kvalitetniji nivo", rekao je Golubović.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je značaj Poslovnog foruma, na kojem su predstavljene inovacije u oblasti poljoprivrede i IKT sektora.

Prema njegovim rfečima, jedna od glavnih tema Foruma je i razgovor za predstavnicima Luke Bar i AD „Montecargo Podgorica“ o uvezivanju sa velikim izvoznicima, pre svega poljoprivrednih proizvoda.

„Rešavanje tog pitanja, direktno će uticati na našu robnu razmenu i sa jedne i sa druge strane. Digitalizacija naše industrije, industrija uopšte i logistika dve su odlučujuće stvari“, rekao je Čadež.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ðorđe Milićević rekao je da je ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u prošloj godini premašila 774 miliona evra, što je za 9,5 odsto više nego godinu dana ranije.

Više od petine od te razmene, tačnije 22,5 odsto, realizovano je na relaciji Vojvodina - Crna Gora i ona je iznosila 174 miliona evra i tu je zabeležen rast od 9,1 odsto.

"Verujem da će taj pozitivan trend biti ne samo nastavljen, nego i intenziviran, a Pokrajinska vlada će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti tome da daje maksimalnu podršku“, rekao je Milićević privrednicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: