"Ako žene ostanu na selu - dobili smo bitku"

U okviru 85. Međunarodog sajmu poljoprivrede u Novom Sadu održana jeNacionalna konferencija na temu "Povratak i ostanak mladih na selu".

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.05.2018.

18:01

Foto: Thinkstock

Nju je otvorio Milan Krkobabić, ministar u vladi zadužen za regionalni razvoj.

„Mladi, selo i tri pitanja- ostati, vratiti se ili otići. Na nama je da ponudimo odgovore, a izbor je njihov“, rekao je Krkobabić obraćajući se učesnicima konferencije i istakao da su mlade žene ključ ostanka i napretka života na selu.

Ako, kako je rekao, mlade žene reše da ostanu ili vrate se na selo onda smo dobili bitku.

Za takvu njihovu odluku potrebno je, kaže Krkobabić, da im stvorimo uslove za život bar približne onima koje imaju u velikim gradskim centrima.

Ministar Krkobabić i predsednik Akademijskog odbora za selo Dragan Škorić izrazili su svoje zadovoljstvo tokom projekta „500 zadruga u 500 sela“ na kome zajedno rade, a glavni pokazatelj uspeha je da je za godinu dana osnovano čak 234 nove zadruge.

„Odbor za selo SANU ima stručnu i naučnu obavezu da ovaj projekat zaživi, ali to je pre svega naša moralna obaveza, naš patriotski dug, da očuvamo srpsko selo“, rekao je akademik Škorić, a ministar je podsetio da će ovogodišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava RS, čije se raspisivanje očekuje u prvoj polovini juna, i ovoga puta podrazumevati krajnje jednostavnu proceduru, a komisiju za dodelu sredstava činiće kao i do sada predstavnici Akademijskog odbora za selo SANU, profesori poljoprivrednih fakulteta i predstavnici zadružnih saveza.

Cilj ove konferencije u okviru tradicionalnog sajma poljoprivrede je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, o unapređenju njihovog položaja, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života, a učesnici su, pored zvaničnika, predstavnici međunarodnih organizacija, univerziteta i naravno mladi poljoprivrednici, saopšteno je iz Kabineta Krkobabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: