Nafta sve jeftinija, raste broj bušotina

Cene nafte su pale zbog skoka broja naftnih bušotina u SAD četvrtu nedelju zaredom, ali su i dalje na putu da drugi uzastopni mesec završe "u zelenom".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.04.2018.

16:01

Nafta sve jeftinija, raste broj bušotina
Foto: Thinkstock

Cena naftnih fjučersa u NJujorku je ovog meseca porasla za 3,7 odsto, iako je danas registrovan pad od 1,0 odsto zbog podataka koji su ukazali na povećanu aktivnost bušenja u SAD, prenosi agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 72 centa na 67,38 dolara po barelu na NJujorškoj robnoj berzi. Ukupan obim trgovanja bio je oko 13 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte "brent" za junsku isporuku pala je za 86 centi na 73,78 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cene "brenta" su ovog meseca porasle za 5,0 odsto.

U SAD, broj aktivnih naftnih bušotina je povećan za pet prošle nedelje, na ukupno 825, što je najviše bušotina od marta 2015. godine, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz".

Investitori sada procenjuju da li će rastuća proizvodnja u SAD, koja je u svakoj nedelji od početka februara premašivala 10 miliona barela dnevno, ugroziti napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za uravnoteženje ponude na svetskom tržištu nafte kroz smanjenje proizvodnje unutar tog bloka.

Cene nafte su ovog meseca porasle do nivoa koji nisu zabeleženi još od 2014. godine, usled eskalacije tenzija na energentima bogatom Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: