Blumberg obećao 4,5 miliona USD, pomaže Americi

Bivši gradonačelnik Njujorka, milijarder i filantrop Majkl Blumberg obećao je da će dati 4,5 miliona dolara za klimatski sporazum.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.04.2018.

19:16

Blumberg obećao 4,5 miliona USD, pomaže Americi
Foto: Thinkstock

On daje novac kako bi se ispunile američke obaveze prema međunarodnom sporazumu o klimatskim promenama koje vlasti u SAD nameravaju da napuste.

"Amerika se obavezala a ja kao Amerikanac smatram da ako to vlada ne uradi, mi svi snosimo odgovornost", rekao je Blumberg za američku televizijsku mrežu Si Bi Es (CBS).

Blumberg je rekao da on može da pomogne i da će poslati ček fondovima dodajući da je taj novac kao od američke vlade.

Predsednik Donald Tramp izjavio je u junu prošle godine da će se SAD povući iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama postignutim krajem 2015. godine u Parizu a pod pokroviteljstvom UN.

Nekoliko dana posle te izjave Blumberg je UN uputio pismo koje je potpisalo 1.000 organizacija, preduzeća i predstavnika lokalnih vlasti da će preduzeti mere za smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Blumberg (76), gradonačelnik Njujorka od 2002. do 2013. godine, izjavio je ranije da će njegova fondacija uputiti Fondu UN o klimi 15 miliona dolara koliko su SAD dužne da daju.

Milijarder je izrazio nadu da će Tramp promeniti stav o tom sporazumu pošto je američki predsednik rekao da bi se SAD eventualno vratile sporazumu ako se učine neke promene na usvojenom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: