Ako ste sipali benzin danas, onda znate

Cene goriva na domaćim pumpama poslednjih dana nešto su više, pa je litar bezolovnog benzina sada oko 146 dinara, dok za litar evrodizela treba oko 155 dinara.

Izvor: Dnevnik

Utorak, 17.04.2018.

12:56

Ako ste sipali benzin danas, onda znate
(Foto: Thinkstock)

Cene su povećane poslednjih nedelju dana, ali razlog nije rast cene sirove nafte, koji je prošle nedelje bio vidljiv, već povećanje akciza na derivate nafte. Naime, akcize na benzin više su za 1,60 dinara, a na dizel 1,64 dinara po litru.

Tako je sada akciza na benzin 54,94 dinara umesto dosadašnjih 53,34 dinara, dok je akciza na dizel gorivo povećana s 54,86 na 56,50 dinara po litru.

Po rečima sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislava Mićovića, akcize na gorivo povećane su u drugoj polovini marta, a to se sada odrazialo na cene goriva u maloprodaji.

"Poslednjih nekoliko dana gorivo na benzinskim pumpama u Srbiji je poskupelo, a na to je u najvećoj meri uticao rast akciza jer je po tom osnovu", kaže Mićović. Trošak je, kada se obračuna i porez na dodatu vrednost, sada uvećan za nešto manje od dva dinara po litru.

Dakle, na cene goriva u Srbiji za sada nije uticalo poskupljenje nafte na svetskom tržištu, a slično je bilo i na tržištima u regionu. Da li će to što cena crnog zlata na svetskim berzama raste, zbog situacije u Siriji, uticati na dalji rast cene sirove nafte, sada je veoma teško reći, piše Dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: