Brnabić: Odličan su nam partner u otvaranju radnih mesta

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija na planu otvaranja novih i boljih radnih mesta ima "odličnog partnera" u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Izvor: Beta

Utorak, 17.04.2018.

11:58

Brnabić: Odličan su nam partner u otvaranju radnih mesta
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ona je na prijemu povodom dolaska delegacije Baden-Virtemberga u Srbiju kazala da je ta nemačka savezna pokrajina jedna od ekonomski najjačih regija u Evropi, a da u Srbiji posluje sa više od 100 kompanija koje zapošljavaju 8.000 ljudi.

"Robna razmena Srbije i Baden-Virtemberga u 2017. prešla je 600 miliona evra što predstavlja rast od 12 odsto u odnosu na 2016. Jedan od najvažnijih poslova vlade Srbije je otvaranje novih i boljih radnih mesta i u tome imamo odličnog partnera u Baden-Virtembergu", kazala je Brnabić na prijemu u Beogradu.

Ona je izrazila očekivanje da će se trend rasta ekonomske saradnje sa tom nemačkom pokrajinom nastaviti do kraja godine.

Premijer ;nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman ocenio da Srbija zaslužuje poštovanje zbog reformi koje je sprovela, navodeći da se srpska privreda oporavlja i raste a da stopa nezaposlenosti pada.

"Cilj naše posete je proširenje saradnje sa Srbijom, zato su u našoj delegaciji ljudi iz politike, ekonomije, kulture", kazao je Krečman.

On je kazao da Nemačka i pokrajina Baden-Virtemberg podržavaju Srbiju finansijski i politički na njenom putu ka EU ali je i dodao da Srbija mora da pruži svoj doprinos sprovodjenjem neophodnih reformi pre svega u oblasti vladavine prava i pravne sigurnosti.

"Srbiji je mesto u EU uprkos bučnim i agresivnim glasovima koji naglašavaju razlike izmedju naših naroda. Da su zemlje osnivači EU razmišljale samo o medjusobnim razlikama, mislim da Unija ne bi bila osnovana. Mi moramo da naglašavamo ono što nas povezuje a ne ono što nas razdvaja", kazao je Krečman.

On je najavio da će sutra posetiti proizvodni pogon kompanije "Boš" u Pećincima u koju je uloženo 70 miliona evra, ocenjujući da je to potencijal za proširenje ekonomskih odnosa dve zemlje.

Prijemu u Beogradu prisustvovali su i ministri rada i zaštite životne sredine, Zoran Djordjević i Goran Trivan, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: