Nemci sve jače pritiskaju, žele zone EUR

Nemačke socijaldemokrate (SPD) pojačale su pritisak na konzervativce kancelarke Angele Merkel da podrže predloge za reformu evrozone.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.04.2018.

10:54

Nemci sve jače pritiskaju, žele zone EUR
Foto: Thinkstock

To je dogovoreno njihovim koalicionim sporazumom.

Konzervativci žele da ograniče Merkelovoj manevarski prostor za reformisanje monetarne unije, prenosi Rojters pozivajući se na jedan dokument u koji je imao uvid, i dodaje da bi to moglo da predstavlja dodatnu frustraciju za francuskog predsednika Emanuela Makrona koji dolazi u posetu Berlinu kasnije ove nedelje.

"Evropa čeka na Nemačku više od godinu dana. Vreme je da postanemo svesni svojih odgovornosti", izjavio je za ARD televiziju Karsten Šnajder, funkcioner SPD-a, aludirajući na neuobičajeno dug period pravljenja koalicije nakon prošlogodišnjih saveznih izbora.

Šnajder je istakao da stvaranje EMF-a ne bi automatski značilo da Nemačka mora da uplaćuje više novca za druge evropske zemlje.

"Potpuno je jasno" da svaki korak u pravcu transformacije postojećeg spasilačkog fonda evrozone, Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), u Evropski monetarni fond neće promeniti pravo veta nacionalnih parlamenata, dodao je on.

Poslanici iz redova konzervativaca trebalo bi danas da raspravljaju o reformama evrozone, pre Makronovog dolaska u Berlin u četvrtak .

Nacrt rezolucije, koji su za nemačke poslanike pripremili vodeći članovi konzervativnog bloka Merkelove, odbacuje planove koje je inicirala Evropska komisija da se iskoristi specifična zakonska odredba EU za formiranje Evropskog monetarnog fonda (EMF).

Konzervativci kažu da osnivanje EMF-a u skladu sa evropskim zakonom iziskuje izmene sporazuma o EU "u konsultacijama sa nacionalnim parlamentima", a to je, kako ocenjuje Rojters, problematičan poduhvat koji zahteva vreme. Oni, takođe, žele da EMF bude nezavisan, slobodan od evropske kontrole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: