Nemci još jači u Srbiji, do kraja godine zapošljavaće 50.000

Nemačka kompanija SAP preuzela je kompaniju Kalidus softver i tako je pojačala svoje prisustvo u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

17:33

Nemci još jači u Srbiji, do kraja godine zapošljavaće 50.000
Foto: Thinkstock

To je istakao direktor SAP servisa za Jugositočnu Evropu Dušan Radošević, dodajući da ta kompanija planira u narednom periodu da poveća svoje investicije u Srbiji ako se stvore uslovi za otvaranje of šor centara, u kojima bi mogla da zaposli više stotina ljudi.

"Naravno da planiramo nove investicije, ovo je samo jedna od investicija na putu SAP-a koji stalno pravi of šor centre u čitavom svetu, u našem regionu postoji više hiljada zaposlenih u zemljama koje su članovi EU. Nadam se da će se uz politiku koju Vlada Srbije sprovodi stvoriti uslovi da se i ovde naprave centri sa više stotina zaposlenih", rekao je Radošević.

SAP je jedna od najvećih evropskih softverskih kompanija, koja je treća po veličini u svetu posle Majkrosofta i IBM-a, a ima sedište u Valdorfu.

"Ovaj događaj (poseta) je važan za privrede Nemačke i Srbije, kao i za kompanije iz pokrajine Baden Vrtemberg. SAP može da donese Srbiji znanje i tehnologije, kao i nova radna mesta. Želimo to da pokažemo i već imamo neke događe koji to i potvrđuju. Upravo smo akvizirali jednu kompaniju Kalidus softver".

Objasnio je da je Kalidus softver kompanija koja je jedna od najpoznatijih za pravljenje softver proizovda za odnose sa korisnicima.

Prema njegovim rečima, Kalidus softver posluje na 11 lokacija, od kojih su dve u Evropi, a jedna od njih je u Srbiji.

"I od danas ta kompanija predstavlja deo SAP-a i biće u mogućnosti da se građani Srbije u većoj meri uključe u poslovanje SAP-a", naglasio je Radošević.

On je kazao da je SAP još od 2006. godine prisutan u Srbiji i da proizvode poslovni softver po najvišim standardima.

Potpredsednik Nemačko-srpske privredne komore Bojan Predojević kazao je da je današnja poseta nemačkih privrednika veoma važna za sprsku privredu.

Ističe da je to potvrda da je Srbija politički stabilna i ekonomski atraktivna zemlja za investitore.

"Poseta ovako velike delegacije je zaista kompliment za Srbiju", naglasio je on.

Predojević očekuje da će trgovinska razmena Srbije i Nemačke, koja je u 2017. iznosila 4,4 milijarde evra, u 2018. dostići pet milijardi evra.

Naveo je da će tome doprineti i dolazak novih investitora, kao što je CTF koji će u Pančevu otvoriti pogon sa 1.000 zaposlenih.

Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje oko 400 nemačkih firmi koje zapošljavaju više od 40.000 ljudi, a procenjuje se da će do kraja 2018. zapošljavati oko 50.000 ljudi.

Nemački privrednici koji su u poseti Beogradu, kako kaže, traže nova tržiša i dobavljače i identifikovali su Srbiju za svoje nove pogone.

Podsetio je da je i nemački Simens kupio "Milanović inženjering", koji se bavi proizvodnjom delova za šinska vozila i zapošljava veliki broj stručnjaka.

Predojević je kazao da je to potvrda da srpska pamet nalazi mesto u velikim nemačkim sistemima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: