"Ovo je kičma srpske privrede"

Dualno obrazovanje je okosnica nemačke privrede, a Srbija je sada u procesu kreiranja kičme domaće ekonomije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

16:14

Foto: Thinkstock

Kako je istakao Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma, usvajanjem Zakona o dualnom obrazovanju utrla put bržem stvaranju stručne radne snage u skladu sa potrebama, rekao je danas

Zeliger je na konferenciji "Obrazovanje u Srbiji - poslovi za budućnost", koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji, istakao da je dualno obrazovanje u velikoj meri zaslužno za održavanje konkurentnosti i inovativnih mogućnosti nemačke privrede na veoma visokom nivou.

"Iz tog razloga, i u ime nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji, pružili smo svoju podršku Srbiji, njenoj Vladi i obrazovnim institucijama, predstavljajući svoje dobre prakse, a u cilju dalje modernizacije obrazovnog sistema i kako bismo Srbiju učinili konkurentnijom na svetskom tržištu. Sada smo u procesu kreiranja kičme srpske ekonomije“, dodao je on.

Novi Zakon o dualnom obrazovanju u Srbiji, kako je ocenio, stvorio je zakonski osnov za uvođenje dualne stručne obuke i predstavlja dobru polaznu osnovu i ozbiljan iskorak.

"Međutim, kada govorimo o srpskom Zakonu o dualnom obrazovanju, važno je ponovo naglasiti: on se oslanja na nemačko i austrijsko iskustvo, ali nije prekopirano rešenje, već je krojen po srpskim standardima i shodno njenim potrebama“, naveo je Zeliger.

Kao neko ko je i sam iskusio takav obrazovni sistem, istakao je da zna koliko je za sticanje samopouzdanja u stručnom smislu i dalji razvoj karijere važno praktično znanje i sticanje veština.

"Stoga sam uveren da je usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju u Srbiji utrlo put bržem stvaranju stručne radne snage u skladu sa aktuelnim potrebama“.

Prema rečima generalnog direktora Hemofarma, ovaj proces može uticati na smanjenje stope nezaposlenosti ljudi mlađih od 25 godina i doprineti jačanju konkurentnosti srpske privrede.

Zeliger je naglasio da je veoma ponosan što kompanija Hemofarm može da služi kao primer dobre prakse u domenu visokog obrazovanja, navodeći da već imaju uspešnu saradnju s Tehnološko-metalurškim fakultetom u Beogradu, s kojim na inicijativu menadžera u kompaniji, bivših studenata tog fakulteta, tesno sarađuju na unapređenju nastavnih planova 10 predmeta na studijskom profilu farmaceutsko inženjerstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: