Premijerka dala zadatak: Rešite "srpski kriptonit"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je obrazovanje na vrhu liste prioriteta Vlade Srbije jer je danas više nego ikada obrazovanje osnova za uspešno društvo.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.04.2018.

11:43

Premijerka dala zadatak: Rešite
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ona je u Beogradu na otvaranju svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja kazala da država reformiše obrazovanje koje treba da u budućnosti odgovara Srbiji koja se menja.

"Suština je da mladi nauče kako da razmišljaju, a ne šta da misle. To je obrazovanje koje više odgovara stvarnom svetu, odnosno privredi", kazala je Brnabićeva.

Podsetila je da je Srbija već izmenila niz zakona kako bi omogućila da se obrazovanje približi biznisu, zbog čega je uvedeno i dualno obrazovanje.

"Zakonom smo omogućili i podržavanje star ap kompanija na univerzitetima i podržavamo obrazovanje koje promoviše preduzetnički duh i od ranog uzrasta uči studente o finansijama i o tome kako da pokrenu sopsvene kompanije", rekla je premijerka.

Kako je istakla, takmičenje u rešavanju studije slučaja "Belgrade Business International Case Competition" (BBICC) se uklapa sa vizijama Srbije za obrazovanje budućnosti, zbog čega ga i Vlada Srbije podržava.

Ona je zahvalila Fakultetu organizacionih nauka i Univerzitetu u Beogradu koji su organizovali to takmičenje, čijem otvaranju je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"BBICC je trenutno jedno od vrhunskih 12 takmičenja u rešavanju studije slučaja, a želimo da postanete top 10 ili top pet i podržaćemo vas u tome", rekla je Brnabićeva.

Ona je studentima iz 13 zemalja navela jedan poslovni primer u kome će njihovo znanje u budućnosti možda biti ključno.

Kako je objasnila, za vikend je u Londonu razgovala sa predstavnicima kompanije Rio Tinto koji su kod Loznice pronašli jadarit, "srpski kriptonit", i istakla da je glavni izazov kako privredu povezati sa univerzitetima koji će obrazovati mnogo inženjera hemije, ali i inženjera koji će moći da analiziraju probleme i odlučuju, odnosno razmišljaju van uobičajenih okvira.

"Novi mineral iz Srbije može postati mineral budućnosti, ali za to su potrebni ljudi koji razmišljaju o budućnosti van uobičajenih granica, koji mogu da budu donosioci odluka i koji se ne plaše da pokušaju nešto nepoznato", kazala je premijerka.

"Neko se konačno razume u biznis"

Studenti FON-a i učesnici takmičenja BBICC 2018 su imali su reči hvale na govor predsednice Vlade, prilikom današnjeg otvaranja ovog takmičenja.

"Iskreno, ja sam impresioniran. Za moja očekivanja, konačno slušam nekog političara koji se razume u biznis, razume se u savremeno obrazovanje, razume ono zbog čega BBICC primarno postoji, razume šta mi radimo na BBICC-u i povezuje stvari savršeno. Lično sam jako prijatno iznenađen. Mislim, meni se ona sviđala i pre ovoga kao političar, obzirom da se trudi da razmišlja naprednije i to mi je osveženje u odnosu na klasične političare koje mi imamo", kaže student 4. godine FON-a

Takmičarka Stephanie Chou, HKUST, kaže da je dobila osećaj da Vlada troši dosta vremena i novca na obrazovanje i da se ne fokusira samo na ekonomski rast već i na zajedničku izgradnju budućnosti za Srbiju.

"Ono što me je iznenadilo u toku govora premijerke je akcenat koji je stavljen na unapređenje edukacije i praćenje budućih trendova. Kao neko ko je uključen u brojne vannastavne aktivnosti, drago mi je što je promovisala koliko je važno da ne stanemo samo kod formalnog obrazovanja i da pratimo trendove među svetskim univerzitetima. Nekako sam se pronašao u celom govoru", rekao je Bogdan Radenković, student treće godine FON-a

"Bilo je veoma zanimljivo i impresionirani smo činjenicom da je neko, sa tako visokom pozicijom, predsednica Vlade, pronašla vremena i dobre volje da predstavi ovakav događaj i drago nam je da joj je ovoliko stalo do obrazovanja", ističe Yee Xian Liew i Olivia Wang, Tsinghua University, takmičari

"Svidele su mi se dve stvari na koje se premijerka fokusirala. Prvo: Da BBICC promoviše internacionalizaciju, što znači da povezuje lokalne studente sa stranim studentima i pruža šansu da se stvori jedna mreža biznis studenata. Druga stvar: Da BBICC promoviše Srbiju u svetu i da ide u korak sa ciljevima Vlade, kao što je promovisanje preduzetništva među mladima, i omogućavanje studentima da shvate kako biznis funkcioniše. Jako mi se dopada što Vlada podržava jedan ovakav događaj", rekao je takmičar sa Thammasat University.

"Mislim da je prisustvo Predsednice Vlade Ane Brnabić veliko dostignuće za BBICC i da pokazuje koliko je ovo takmičenje važno za Srbiju. U apsolutnom sam pozitivnom šoku što je došla i održala govor. Zaista su mi se svideli njeni stavovi u vezi sa obrazovanjem, bili su zaista inspirativni. Glavna stavka govora za mene je bilo to da nije bitno šta naučimo već kako naučimo i zaista verujem da je to pristup koji oblikuje budućnost, jer moramo biti spremni za buduće promene", zaključio je takmičar Andras Rostas, Corvinus University of Budapest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: