Rugali su se, a Češka ih prestigla - šta danas nude

Češka je Hrvatsku ne samo sustigla nego i prestigla, pišu regionalni mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

14:04

Rugali su se, a Češka ih prestigla - šta danas nude
(Foto: Thinkstock)

Procena ukupnog BDP-a Hrvatske za ovu godinu iznosi oko 105 milijardi američkih dolara, za Češku – 370 milijardi dolara.

Privreda im kontinuirano raste, kao i potreba za radnicima – posebno u IT sektoru. Tako je već povećoj listi destinacija hrvatskih emigranata dodat i Prag.

IT stručnjak Denis Kralj u Češku se preselio pre nešto više od 4 meseca.

"Ja sam tražio prilike koja Hrvatska nije mogla da mi priušti, i mislim da je jedan veliki razlog za seljenje je bila činjenica da ću videti jednu evropsku metropolu koja me jako zanimala", kaže.

IT stručnjaci traženi su širom sveta, a neke su zemlje osmislile strategije kako da ih privuku. Tako je Irska smanjila poresku stopu za sve IT kompanije koje odluče tamo da pokrenu poslovanje, a sličan je potez povukla i Češka.

Dok je radio u Hrvatskoj, Denis je bio na srednjoj poziciji, a preseljenjem u Prag dobio je seniorsku poziciju – time i drastično bolje uslove rada.

"Firma za koju trenutno radim, po mom dosadašnjem iskustvu, dobro se odnosi prema svojim radnicima. Ja imam osigurana sva sredstva rada koja su mi potrebna za normalno obavljanje mog posla. Svi uslovi rada jasno su definisani u ugovoru. Moja okolina vrlo je profesionalna, tako da je radno iskustvo u Pragu jako dobro iskustvo", objašnjava Denis.

Cena hrane u Pragu u najgorem je slučaju jednaka kao u Hrvatskoj, javni je prevoz efikasniji i drastično jeftiniji – godišnja karta koji uključuje autobus, trolejbus, tramvaj, metro i brod preko Vltave iznosi samo 900 kuna. S druge strane, cene nekretnina osetno s veće u Zagrebu nego u Pragu, baš kao i cene rekreacije, klubovi, restorani.

Česi su tu gde jesu ne zato što im se posrećilo ili im je neko bio blagonaklon. Od napuštanja komunizma stvarali su probiznis okruženje, na primer, od ranih devedesetih subvencionišu zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta. Svaki treći radnik radi u proizvodnim pogonima. Između ostalog, i zbog toga imaju najnižu stopu nezaposlenosti u Evropi, prenosi Dnevnik hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: