Šta se kopa u Srbiji - jedan naš metal hit je u svetu

U Srbiji trenutno 25 velikih kompanija vrši geloška istraživanja, a najveći broj njih se odnosi na ispitivanja metaličnih sirovina, litujuma i bora.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.03.2018.

16:14

Šta se kopa u Srbiji - jedan naš metal hit je u svetu
(Foto: Thinkstock)

To je rečeno Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Pomoćnik ministra rudarstva i enegetike Ivan Janković je rekao da su u pitanju velike kompanije sa stranim kapitalom, registrovane u Srbiji i da su među njima i neke od najvećih u svetu u toj oblasti. On je naglasio da su veoma dobri rezultati istraživanja tih kompanija u Srbiji.

"Interes vodećih svetskih rudarskih kompanija nije iznenađujući imajući u vidu da je rudarstvo bazna industrija u Srbiji", naveo je Janković.

Cilj je da se učešće rudarstva od 1,5 odsto u BDP-u podigne na tri odsto, kao i da se otvore novi rudnici. Rudarske aktivnosti u našoj zemlji se obavljaju na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na više od 100 polja.

Janković kaže da, pored kompanije Rio Tinto koja istražuje litijum i bor, u Srbiji trenutno istražuju i velike rudarske kompanije - Freeport-McMoRan Exploration, Nevsun, Dundee Precious Metals, koje vrše intezivna geološka istraživanja i to uglavnom bakra, zlata i pratećih metala.

Višegodišnja geološka istraživanja litijuma i borata velike svetske rudarske kompanije Rio Tinto, koja u Srbiji posluje preko svoje firme Rio Sava Exploration na istražnom polju Jadar kod Loznice, rezultirala su pronalaskom novog minerala bora (B) i litijuma (Li), nazvanog "jadarit".

Zbog visoke koncentracije litijuma u jadaritu "Jadar" spada u jedinstveno - unikatno ležište litijuma svetskih razmera i svetskog značaja.

"Očekujemo da će nakon završetka predfizibiliti studije i izrade elaborata o resursima i rezervama litijuma i bora sledeći korak kompanije Rio Tinto biti ulazak u proces pribavljanja odobrenja za eksploataciju", naveo je Janković.

Rekao je da je dobre rezultate ostvarila i kanadska kompanija Nevsun, koja u Srbiji posluje preko svoje kompanije Rakita, čija su istraživanja fokusirana na bakar i zlato, u okviru istražnog polja Brestovac-Metovnica.

Očekuje dr da po završetku istraživanja Rakita uđe u proceduru koja je u vezi sa izradom elaborata o resursima i rezervama, a nakon toga i u proceduru pribavljanja odobrenja koja su u vezi sa eksploatacijom mineralne sirovine na toj lokaciji.

Janković je podsetio i na veoma dobre rezultate geoloških istraživanja u okviru Borske metalogenetske zone, gde geološka istraživanja vrše kanadske kompanije Avala resources, Stara planina resourses, Tilva, Balkan mineral exoloration i druge kompanije.

Istakao je da rudarstvo u Srbiji ima dobru bazu za dalji razvoj, što se ogleda u dugoj tradiciji i kvalitetnom stručnom potencijalu.

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike, prema njegovim rečima, napravili su velike pomake u stvaranju povoljnog ambijenta za priliv stranih investicija i doneli Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, u kojem su implementirana napredna rešenja u skladu sa savremenim svetskim trendovima.

Kada je reč o Rio Tintu, ta kompanija procenjuje da su rezerve minerala jadarita u nalazištu kod Loznice oko 136 miliona tona.

Menadžerka za spoljne poslove kompanije Rio Tinto Jelena Aleksić je ranije izjavila da bi projekat "Jadar" mogao da se realizuje od 2023. godine.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto otkrio je u blizini Loznice ležište koje sadrži mineral pod nazivom jadarit i dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je taj mineral pronađen.

Projekat Jadar, pod okriljem kompanije Rio Tinto Minerali, odnosi se na značajno ležište litijuma i bora svetske klase i mogao bi da zadovolji 10 odsto svetskih potreba.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Kako je objavljeno, Rio Tinto će uložiti i oko 40 miliona dolara u novi projekat istraživanja ležišta bakra i zlata kod Majdanpeka, u saradnji sa australijskom kompanijim Raiden Resources, koja poseduje licence za istraživanje u okolini Majdanpeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: