Porošenko: Slučaj "Skripalj“ može se odraziti na Severni tok 2

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da bi incident sa trovanjem bivšeg obaveštajca Sergeja Skripalja mogao da se odrazi na realizaciju "Severnog toka 2“.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

14:30

Porošenko: Slučaj
(Foto: Getty images)

"Ubeđen sam da će se napad na Skripalja na teritoriji Velike Britanije odraziti na izgradnju gasovoda“, rekao je on i dodao da one zemlje koje podržavaju taj projekat postaju saveznici Rusije u tom "hibridnom ratu“.

Prema Porošenkovim rečima, stavove po pitanju "Severnog toka 2“ potrebno je promeniti ne samo iz političke dobrobiti, već i ekonomske, ali i etničke, naglasivši da taj projekat Rusija ne gura iz ekonomskih razloga, već kao instrument političkog pritiska.

Ukrajinski predsednik je dodao i da bi puštanje tog gasovoda za Kijev značio i gubitak dve milijarde dolara godišnje zbog smanjenja protoka gasa kroz njenu teritoriju, što će ujedno značiti i slabljenje Ukrajine, prenosi Sputnik.

Prethodno je šef nemačke diplomatije Hajko Maas izjavio da se slučaj sa trovanjem Skripalja ni na koji način neće odraziti na tok realizacije projekta "Severni tok 2“.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju, a britanske vlasti, kao i veliki broj država EU, SAD i Kanada, tim povodom okrivile su Moskvu.

S tim u vezi, veliki broj zemalja odlučio je da protera ruske diplomate, dok je Rusija to okarakterisala kao neprijateljski čin.

Zvanična Moskva je u više navrata saopštila i da ni na koji način nije povezana sa incidentom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: