U HR ljuti: "Daju milijarde za stare avione, a mogli smo..."

Hrvatska je donela odluku da će potrošiti tri milijarde kuna za nabavku 30 godina starih borbenih aviona, i za to ima novca, pišu regionalni mediji.

Izvor: Index

Subota, 31.03.2018.

10:28

U HR ljuti:
(Foto: Thinkstock/ilustracija)

Međutim, to je, navodi Indeks istovremeno jedna od rethih evropskih zemalja, možda i jedina, koja nema hitnu medicinsku helikoptersku službu, nego se pacijenti u hitnim slučajevima prevoze vojnim transportnim helikopterima.

Hitna medicinska helikopterska služba ideja je koja već godinama ne nailazi na razumevanje hrvatskih vlasti, iako je neuporedivo potrebnija od borbenih aviona - samo na putevima svake godine pogine nekoliko stotina ljudi, a tu su još i razna druga hitna medicinska stanja, koja su pogotovo problematična za ljude koji žive na ostrvima.

Jedan helikopter opremljen za hitnu pomoć košta oko 5,5 miliona evra, što znači da bismo za novac koji ćemo iskeširati Izraelcima za 30 godina stare vojne avione dobili više od 70 takvih helikoptera.

Naravno, helikoptere nije potrebno ni kupiti, nego se mogu unajmiti putem lizinga. Hrvatska je imala ponudu za lizing pet helikoptera zajedno s pilotima, i godišnja cena tog aranžmana bila je 7,5 miliona evra, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: