Blumberg: Prodaja Telenora menja tržište, stižu novine

Češka PPF grupa dogovorila je preuzimanje mobilnog poslovanja norveškog Telenora, što može uticati na preoblikovanje telekomunikacionog tržišta regiona.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2018.

16:36

Blumberg: Prodaja Telenora menja tržište, stižu novine
Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

PPF preuzima Telenor u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori za 2,8 milijardi evra, a to može doneti i konkurenciju Dojče telekomu, Vodafonu i Telekomu Austrija, ocenjuje "Blumberg".

Češka privatna finansijska grupacija je u vlasništvu Petra Kelnera, najbogatijeg čoveka istočne Evrope sa bogatstvom od 12,6 milijardi dolara, navodi njujorška agencija.

Dogovor sa Telenorom će PPF-u doneti dodatnih devet miliona korisnika, 3.500 novih zaposlenih i oko 1,5 milijardi dolara dodatnih prihoda, navodi "Blumberg".

"Na tržištu Srbije, na kom dominira kompanija Telekom Srbija u državnom vlasništvu, postoji i Vip mobajl Telekoma Austrije, koji očekuje da će pridobiti klijente u situaciji reorganizovanja lokalnog tržišta", izjavio je izvršni direktor Vipa Dejan Turk.

Njujorška agencija navodi i da je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić pozdravio najnoviju transakciju i izrazio očekivanje da će nova investicija PPF-a stvoriti konkurentnije tržište u najvećoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

"To je dobar signal za Srbiju kao jednu atraktivnu investicionu destinaciju. Ne očekujem drastične promene kada je reč o zaposlenima (u Telenoru). Uveren sam da će biti novih investicija", kazao je Ljajić.

Analitičar Petr Bartek iz praške filijale Erste grupe tvrdi da će PPF verovatno iskoristiti iskustvo koje ima u upravljanju češkom telekomunikacionom kompanijom O2 kako bi uvećao prihode u novopreuzetim aktivama i da bi ostvario uštede u kapitalnim troškovima.

Prvi upliv PPF-a u telekomunikacionu i medijsku industriju dogodio se pre gotovo pet godina, kada je preuzeo najveću češku telekomunikacionu kompaniju O2 od španske Telefonike za 3,4 milijarde dolara.

Od tada je znatno uvećao zaradu O2, a akcije kompanije su skočile za 400 odsto.

"PPF će verovatno biti agresivniji i okretniji investitor od Telenora i verovatno će pokušati da nadmaši svoje konkurente kroz optimizaciju poslovanja ili uvođenje novih usluga", kaže analitičar banke J&T u Pragu Milan Vaniček.

Dodaje i da bi "dolazak finansijskog predatora mogao da pojača konkurenciju i uzdrma stvari".

Kako navodi "Blumberg", poslovni pristup PPF-a proističe iz samih korena kompanije kao jedne firme koja je fokusirana na upravljanje investicijama, osiguranje i nekretnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: