Srbija ima jedina u regionu: Od sada preciznije merenje

U Institutu za higijenu i tehnologiju mesa u rad je pišten instrument za utvrđivanje prisustva dioksina i dioksinu sličnih jedinjenja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2018.

13:38

Srbija ima jedina u regionu: Od sada preciznije merenje
Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

U rad ga je pustio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, a reč je o instrumentu (maseni spektrometar visoke rezolucije - magnetni sektor) čija vrednost iznosi više od 66 miliona dinara i koji je kupljen sredstvima ministarstva.

Šarčević je rekao da ova aparatura značajno poboljšava kvalitet samog merenja.

"Naravno da je ovo mnogo precizniji i kvalitetniji način merenja dioksina i njemu sličnih materija", kazao je ministar Šarčević.

On je ukazao da je Institut referenta ustanova i da otvaranje ove laboratorije ima regionalni značaj, jer je to jedina takva laboratorija u regionu.

U laboratoriju će do kraja godine biti postavljene adekvatne metode na osnovu kojih će biti moguća analiza prisustva ovih jedinjenja u hrani i hrani za životinje.

Instrument predstavlja tzv. “zlatni standard”, odnosno najpouzdaniju tehniku za određivanje dioksina na nivoima višestruko nižim od maksimalno dozvoljenih, i koristi se u svim referentnim laboratorijama u svetu.

Direktorka instituta Vesna Đorđević objasnila je da je uređaj "poslednja reč tehnike“ i da služi za ispitivanje dioksina.

Ona je rekla da taj uređaj ni jedna naučno istraživačka institucija ne može sebi priuštiti.

Vesna Đorđević je zahvalila ministru Šarčeviću i ministarstvu prosvete jer su prepoznali značaj ovih ispitivanja u Srbiji i pomogli da se kupi uređaj.

Zahvalila je i prisutnima iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa kojima je Institut na istom zadatku a to je, kako je rekla, da se stanovništvu obezbedi zdrava i kvalitetna hrana.

Dioksini i njemu slične materije su veoma toksični i kancerogeni dugotrajni zagađivači životne sredine koji nastaju kao nusproizvodi industrijskih procesa sagorevanja, kao i u procesima sagorevanja u domaćinstvima (grejanje na čvrsto gorivo, spaljivanje kućnog otpada), navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Institut za higijenu i tehnologiju mesa je imenovan za nacionalnu referentnu laboratoriju za dioksine i dioksinu slična jedinjenja, i u toku je intenzivna saradnja sa referentnom laboratorijom EU za halogenovane dugotrajne organske zagađivače (državni Institut za hemijske i veterinarske analize iz Frajburga, Nemačka).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: