Prijavite se, država deli vaučere i plaća za vas

Inovativnim kompanijama u Srbiji obezbeđena je budžetska pomoć od dodatnih 30 miliona dinara, kazao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

14:43

Prijavite se, država deli vaučere i plaća za vas
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

On je tokom posete preduzeću "CarnoMed" u Novom Sadu, jednom od korisnika inovacionih vaučera, kazao da će dodatna finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima biti podeljena preko Fonda za inovacionu delatnost.

Novi konkurs za dodelu inovacionih vaučera biće otvoren od danas do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstva ne budu potrošena. Do sada je Vlada Srbije dodelila 47 inovacionih vaučera za 39 preduzeća u ukupnom iznosu od 29,5 miliona dinara.

Po rečima Popovića, država na taj način podstiče saradnju firmi i naučnih instituta i fakulteta.

"Ako imate firmu i želite da razvijete neki novi proizvod, a za to su vam potrebni znanje i ideje naučnika i istraživača, država plaća njihove usluge za vas. Vi na taj način razvijate proizvod koji bolje prolazi na tržištu i koji može da se izveze u inostranstvo. To donosi nova radna mesta u tim firmama i veće plate", objasnio je Popović.

On je istakao da je kompanija "CarnoMed", koja se bavi proizvodnjom medicinskih dodataka ishrani od prirodnih supstanci, u prošlom javnom pozivu dobila dva inovaciona vaučera u ukupnoj vrednosti od 960.000 dinara.

"Vaučerima je podržana saradnja ove kompanije sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu i njeni prihodi u 2017. godini su duplirani u odnosu na 2016. godinu, a više od 70 odsto prihoda dolazi od izvoza. Preko onlajn prodavnice proizvodi ove kompanije prodaju se u celom svetu. To je primer kako srpska pamet može da bude konkurentna na svetskom tržištu", rekao je Popović.

Za inovacione vaučere konkuriše se elektronski preko sajta Fonda za inovacionu delatnost, a cilj je, kako je dodao ministar, da se u budućnosti sve usluge države dobijaju elektronski, bez nepotrebnih papira i birokratije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: