Svi rođeni 1966. i kasnije radiće - 67 godina

Najavljena penzijska reforma, koja predviđa da od 2033. svi rade do 67. godine, nije u prvim reakcijama naišla na odobravanje građana Hrvatske.

Izvor: Vijesti.hr, Leona Šiljeg

Utorak, 13.03.2018.

09:37

Svi rođeni 1966. i kasnije radiće - 67 godina
Foto: Thinkstock

Planirane izmene predviđaju i ukidanje dela beneficiranog staža i uvođenje penala za prevremenu penziju. Svi rođeni 1966. ili posle radiće do 67. godine.

"Niti mladi imaju posla, niti stari mogu raditi toliko", "Definitivno se ne slažem s tim. Ljudima nakon šezdesete godine je previše ustajati rano i imati puno obaveza", "Meni se čini da je to vrlo dobra ideja. Mislim da treba iskoristiti potencijale. Nije bitno koliko čovjek ima godina, nego koliko ima želju i volju raditi", samo su neki od komentara građana koje smo pitali što misle o najavljenim izmenama, navodi sajt Vijesti.hr.

Specijalistica medicine rada kaže - sve zavisi od vrste posla.

"Radnici na građevini već sa 50 godina imaju toliko tegoba i toliko su potrošeni da ja zaista ne znam kako bi oni do 67. uopšte mogli raditi", kaže Martina Elez, specijalista medicine rada.

Dodaje kako sa starenjem opadaju psihomotoričke sposobnosti, ali ima i zanimanja koja se mogu raditi do 67.

"Državna uprava, sva radna mesta gdje je rad na računaru - sve vrste posla gde nema noćnih smena, terenskog posla”, kaže dr Elez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: