BG-Zagreb vozom 3h kraće ili avionom - šta kaže ministarka?

Rekonstrukcijom pruge Beograd-Zagreb skratićemo putovanje vozom za više od 3h, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor: B92

Petak, 09.03.2018.

11:57

BG-Zagreb vozom 3h kraće ili avionom - šta kaže ministarka?
Foto: Thinkstock

Ona je gostujući na Prvoj TV, a najavljujući da će danas biti potpisan memorandum o tom projektu, napomenula da je to prvi je opipljivi rezultat nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

"Realizaciju projekta počinjemo danas, memorandumom koji ću potpisati sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji dolazi u posetu sa svojim timom iz ministarstva i Hrvatskih železnica", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da memorandum između ostalog predviđa da će dve zemlje zajedno konkurisati kod EU za finansiranje izrade projektne dokumentacije, a potom i za rekonstrukciju pruge.

"Očekujem da ove godine krenemo sa projektnom dokumentacijom, sa radovima iduće godine, kako bismo za dve-tri godine imali rekonstruisanu prugu kojom će se putovati umesto sedam i po, oko tri sata", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je to važno kako zbog putnika, tako i zbog prevoza tereta, jer se ova pruga nalazi na Koridoru 10.

Na pitanje koliko bi mogla da košta karta i koja je prednost te relacije vozom u odnosu na avion ili automobile, Mihajlovićeva je kazala da se na aerodrom mora doći dva i po sata ranije, plus dužina leta I onda to I nije neka razlika.

“A u vozu putnik može i da radi, a da ne pominjem kargo”, rekla je ministarka.

Ukupna dužina pruge Beograd-Zagreb iznosi 412 kilometara, a procenjena vrednost radova na teritoriji Srbije je oko 250 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: