Nastavljaju da dižu vojni budžet: Ne pretimo...

Kinesko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je ove godine vojni budžet povećan za šest odsto, odnosno da iznosi 173 milijarde dolara.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

18:29

Nastavljaju da dižu vojni budžet: Ne pretimo...
Foto: Thinkstock

To je objavljeno na Svekineskom narodnom kongresu koji se održava u Pekingu, prenosi AP.

Kako se navodi, ovogodišnji budžet veći je u odnosu na prošlogodišnji za oko 10 milijardi dolara, čime je vojni budžet Kine postao drugi po veličini budžet u svetu, odmah posle vojnog budžeta SAD.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Džang Jesui izjavio je u nedelju da "umereni" rast potrošnje Kine na odbranu u poslednjh nekoliko godina ima za cilj da nadoknadi propuste iz prošlosti, a kineska vojska neće pretiti nikome.

"Poslednjih godina, Kina je umereno povećavala trošak na odbranu, delom zbog toga što smo morali da ispravimo investicije iz prošlosti, a većina je otišla na obnovu opreme i bolje materijalne beneficije za vojnike. Kina je oduvek bila na putu mirnog razvoja i neće pretiti nijednoj zemlji", rekao je Džang, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: