Nova petogodišnja strategija EBRD-a za Srbiju

Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu petogodišnju strategiju za Srbiju, saopštio je EBRD.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

17:46

Nova petogodišnja strategija EBRD-a za Srbiju
Foto: Thinkstock

Strategija će, kažu, biti orijentir pri novim investicijama i anagažovanju ove banke u oblasti javnih politika u sledećih pet godina.

Kako navodi EBRD, strategija postavlja prioritete za period 2018. do 2023. godine u oblastima unapredenje konkurentnosti i upravljanja, jačanje kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća.

Jačanje integracije kroz unapređenje saobraćajne mreže, podrška reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapređenje umreženosti energetskih sistema, prioriteti su strategije.

Iz EBRD kažu da je podrška "zelenoj" ekonomiji kroz unapređenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse, takođe važan segment u petogodišnjem planu ove institucije.

"Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD-a u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije", podsećaju iz EBRD-a.

Investicije su uključivale i zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapređenje železnickog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbeđenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje.

"Značajne investicije EBRD-a u Srbiju takođe odražavaju njen povratak ekonomskom rastu", napominje se u saopštenju.

Ekonomski problemi, podsećaju, prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri su prevaziđeni, ali potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapređenje poslovnog okruženja, poručuju iz Evropske banke.

Direktor EBRD-a za Srbiju Dan Berg naglasio je da, nakon makroekonomske stabilizacije, Evropska banka predviđa rast srpske ekonomije od 2,9 odsto u 2018. godini.

"Uz ovu pozitivnu osnovu, pravi je trenutak da se još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija će podržati prioritete vlade investicijama i angažovanjem Banke u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država", poručuje Berg.

Takođe, kaže, nastaviće se saradnja sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju, "i da poboljšavamo pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća".

Krajem 2014. godine, EBRD i Srbija su pokrenule inicijativu za poboljšanje investicione klime, podsticanje razvoja privatnog sektora i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji.

U okviru te inicijative, objašnjavaju, Banka podržava razvoj regionalnog poslovnog registra, izgradnju kapaciteta organa nadležnog za konkurenciju, promovisanje alternativnog rešavanja sporova i bolje prakse javnih nabavki, kao i rešavanje problema nenaplativih kredita.

EBRD navodi da je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i da je do danas banka investirala 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: