Komore Srbije i Makedonije podržale dogovor o brašnu

Privredne komore Srbije i Makedonije podržavaju dogovor koji su u Skoplju postigli ministri dveju zemalja.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

17:14

Komore Srbije i Makedonije podržale dogovor o brašnu
Foto: Thinkstock

Cilj je da se nađe trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom, saopštila je danas PKS.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski dogovorili su se u sredu u Skoplju da se pri vozu brašna iz Srbije u Makedoniju markice na pakovanja male težine namenjena maloprodaji stavljaju u Srbiji, a da se na pakovanja od 25 i 50 kilograma markice stavljaju u Makedoniji.

Komore dveju zemalja su objavile da se zalažu da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i u interesu poslovnih zajednica obe zemlje.

"Pozdravljamo osnivanje zajedničkog komiteta, sačinjenog od nadležnih institucija dveju zemalja, kako bi se što efikasnije pronašla rešenja za uklanjanje barijera i prepreka u međusobnoj trgovini i dijalogom rešila sva otvorena pitanja", istakli su u zajedničkoj izjavi predsednici privrednih komor Srbije i Makedonije, Marko Čadež i Branko Azeski.

Dve komore spremne su da se aktivno uključe u rad Komiteta, i stave na raspolaganje svoje resurse, kako bi se što efikasnije, uključujući predloge privrede, otklonili svi izazovi i omogućilo nesmetano poslovanje, piše u izjavi.

Očekuje se da postignuti dogovor pruži trajna rešenja, jer jednostrane mere koje predstavljaju necarinske barijere, destimulativno deluju na privrede svih članica CEFTA Sporazuma.

Privredne komore Srbije i Makedonije ukazuju da je neophodno da novoosnovani Komitet što hitnije razmotri sva otvorena pitanja i predloži rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: