Bitkoin zaludeo svet, ali kada ovo čujete...

Verovatnoća da će cena bitkoina u idućih 10 godina pasti na 100 dolara, počev od sada, veća je nego da će digitalna valuta dostići nivo od 100.000 dolara

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

16:38

Bitkoin zaludeo svet, ali kada ovo čujete...
Foto: Getty images

To je izjavio profesor na Harvard univerzitetu i ekonomista Kenet Rogof.

"Mislim da će bitkoin vredeti za deset godina samo delić onoga koliko vredi sada... rekao bih da je 100 dolara mnogo verovatnija cena nego 100.000 dolara kroz 10 godina", rekao je Rogof za CNBC televiziju.

"U suštini, ako toj valuti oduzmete mogućnost korišćenja za pranje novca i utaju poreza, njena stvarna upotreba kao platežnog sredstva je veoma mala", dodao je ovaj bivši glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Mada se bitkoin povezuje s nelegalnim transakcijama, procene o udelu korišćenja digitalne valute u nelegalnim aktivnostima variraju. Šon Anstej, suosnivač i predsednik Blokčejn Intelldžens Grupe, ocenio je da je nivo nezakonitih transakcija s bitkoinom pao na 20 procenata u 2016. godini i da je u 2017. bio još "manji od toga".

Rogof je naveo da će državna regulativa biti okidač za pad cene bitkoina, ali je dodao da će razvoj globalnog regulatornog okvira zahtevati vreme.

"Globalna regulativa je stvarno potrebna jer čak i ako SAD i Kina uvedu stroge propise protiv bitkoina, a Japan ne, ljudi će onda i dalje moći da peru novac preko Japana", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: