Pazite gde parkirate u Grčkoj - kazna i skidanje tablica

Jedan od većih problema sa kojima se turisti susreću tokom letovanja, posebno u jeku sezone, jeste problem sa nalaženjem parking mesta u letovalištima u Grčkoj.

Izvor: Grèka info

Subota, 17.02.2018.

11:48

Pazite gde parkirate u Grčkoj - kazna i skidanje tablica
(Foto: Thinkstock)

Imajući u vidu da kaznu uvek prati i skidanje tablica sa vozila, jasno je zašto je to tako.

U posećenim letovalištima širom Grčke koja tokom godine imaju manji broj stanovnika, prilivom turista tokom sezone i naročito vikendima, njihov broj se neretko povećava nekoliko puta, prenosi portal Grčka info.

Kako se nedovoljno planski radilo na infrastrukturi u nekim od ovih letovališta, svake godine dolazi do situacije da vozači ne mogu da nađu slobodno mesto čak ni na parkinzima koji se naplaćuju, pa doslovno ostavljaju kola gde god stignu.

Zagrađuju se prilazi super marketima, hotelima, poštama, bankama i ostalim objektima društvene namene, a mnogi parkiraju na trotoarima ili ulicama čime sprečavaju prolaz vozilima hitnih službi (vatrogasci, hitna pomoć, kamioni gradske čistoće itd...).

Iako je grčka policija u većini slučajeva tolerantna i razume problematiku, nekada je prinuđena da reaguje. Vozaču koji je parkirao na nedozvoljenom mestu, ostavlja se kazna na staklu automobila i skidaju tablice.

Kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 80 € i može se platiti u bilo kojoj pošti ili banci. Ukoliko se plati u roku od 10 dana, umanjuje se za 50% i u tom slučaju iznosi 40 €.

Međutim dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima naprave tablice skinute u dane vikenda koje su vozači mogli da dobiju nazad tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ovo je dovodilo do neplaniranog produžetka letovanja i dodatnih troškova pojedinih turista prošle godine.

Tokom prošlog leta policija je na ovaj način kažnjavala vozače u prometnim ulicama u Paraliji, Nei Poriju, Pefkohoriju, Polihronu, Sartiju, Pargi, na Tasosu pa čak i na Krfu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: