Saudijci daju 1, 5 mlrd $ razorenom Iraku

Saudijska Arabija obećala je 1,5 milijardi dolara za pomoć u obnovi Iraka posle razornih sukoba s Islamskom državom.

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

13:11

Saudijci daju 1, 5 mlrd $ razorenom Iraku
(Foto: Thinkstock)

Šef saudijske diplomatije Adel al-Džubeir obećao je ta sredstva na donatorskoj konferenciji u Kuvajt za Irak, preneo je AP.

Prethodno danas kuvajtski emir je obećao da će Kuvajt svom susedu dati milijardu dolara u zajmovima i milijardu dolara direktnih investicija.

Irak, razoren višedecenijskim ratovima i međunarodnim sankcijama, juče ke na otvaranju međunarodne konferencije u Kuvajtu tražio 88 milijardi dolara za rekonstrukciju. Na trodnevnom skupu u Kuvajtu o obnovi Iraka posle napada Islamske države učestvovaće stotine političkih zvaničnika, predstavnika nevladinih organizacija, poslovnih ljudi.

Razoren ratovima od 80-ih godina i dugim embargom, posebno posle invazije na Kuvajt 1990. godine, Irak je pre dva meseca najavio kraj novog rata, ovog puta protiv ekstremističke grupe Islamska država koja je zauzela trećinu njegove teritorije od 2014, i pretila samom njegovom opstanku.

"Procenjujemo da će ukupne potrebe rekonstrukcije u Iraku iznositi 88,2 milijarde dolara (71,9 milijardi evra)", rekao je irački ministar Salman al Džumeli na otvaranju konferencije. Irački zvaničnik iz ministarstva za plan rekao je da je 22 milijarde dolara od te sume potrebno hitno, a ostalo srednjoročno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: