Za gorivo 140 RSD više po rezervoaru, moraće u rikverc

Na benzinskim pumpama u Srbiji od početka godine do sada gorivo je skuplje za nekoliko dinara.

Izvor: Dnevnik

Utorak, 13.02.2018.

12:47

Za gorivo 140 RSD više po rezervoaru, moraće u rikverc
Foto: Thinkstock

Naime, litar bezolovnog benzina sada je skuplji za 1,5 dinar, dok je za litar evrodizela sada potrebno oko 3,5 dinara više nego na početku godine.

Tako sada litar bezolovnog benzina košta nešto malo više od 145 dinara, dok je za litar evrodizela potrebno oko 154 dinara. Potrošači sada, u odnosu na početak godine, za 10 litra bezolovnog benzina moraju da izdvoje late oko 15 dinara više, odnosno oko 60 dinara za rezervoar od 40 litara, dok je za istu količinu evrodizela račun viši za oko 35, odnosno oko 140 dinara, piše Dnevnik.

Po rečima generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomsilava Mićovića, od pre nekoliko dana cena barela nafte pada, pa se, ukoliko se sadašnji trend pada cene nastavi, može očekivati da će i cene goriva na našem tržištu ići naniže.

Slično kao i na domećem tržištu, cene goriva menjale su se i na tržištima u regionu, a promena cena goriva od nekoliko dinara po litru na domaćem tržištu nije dovela do većih promena u odnosu cena goriva u regionu.

Dizel kod nas nije skuplji samo od onog u Republici Srpskoj. Skuplji smo i od Hrvatske, Mađarske i Rumunije, koje imaju veći životni standard od nas.

Po visini akciza, naknada, troškova monitoringa i markiranja, ispred nas su Hrvatska i Crna Gora. U Srbiji, država po jednoj toni benzina uzima 671 evro, opet više nego Mađarskoj i Rumuniji, a mnogo više nego u Bosni i Hercegovini, gde to iznosi 443 evra.

U Crnoj Gori su takođe skočile cene svih vrsta goriva, dva do četiri centa, osim eurosupera 95. I u Bosni i Hercegovini su cene od 1. februara prilagođene novim nametima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: