"Krupan i veliki biznis, itekako ima interes"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je poseta predsednika Srbije Hrvatskoj znak da politički odnosi dve zemlje idu u dobrom pravcu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.02.2018.

09:58

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Čadež je rekao da ekonomije dve zemlje ne mogu da funkcionišu "u vakuumu" odvojeno od politike, te ocenio da je politka uvek ta koja može da utiče da li će poslovanje preduzeća u dve zemlje biti pozitivno ili negativno.

"Današnja poseta je znak da odnosi na političkom nivou idu u dobrom pravcu, da se situacija stabilizuje. Mnogo je vremena prošlo da bi sada proizvodili prošlost", istakao je Čadež.

On je dodao da su problemi dve države poznati te da su isti i da je važno da oni koji, kako je rekao, stvaraju vrednost, razgovaraju i prave nove poslove.

"Veoma je važno što su predsednica Hrvatske i predsednik Srbije postavili ekonomiju u težište”, istakao je Čadež i naveo da podaci pokazuju da robna razmena između dve zemlje raste te da su trgovinske veze dve zemlje jake i podsetio da na Forumu u Zagrebu ima oko 50 poslovnih sistema.

On je rekao da samo u okviru 17 poslovnih sistema iz Srbije koji su došli u Hrvatsku, posluje 120 kompanija i da zapošljavaju skoro 40.000 ljudi, a izvoze skoro milijardu evra.

"Radi se zaista o krupnom i velikom biznisu koji itekako ima interes i samim tim što je ovde, pokazao je interes da želi bolju i bližu saradnju ne samo u trgovini jednih prema drugima", rekao je Čadež.

On je ocenio da preduzetnička klima u Srbiji može da bude bolja ali kaže da postoji pomak u zadnjih četiri do pet godina, a kao primer napredovanja je naveo pomeranje Srbije na Duing biznis listi i prilivu stranih investicija.

"Srbija je samo prošle godine privukla polovinu svih investicija koje su došle u region. Strani investitori prepoznaju da se nešto dobro dešava kada je Srbija u pitanju", rekao je Čadež.

Napominje da su Hrvatske kompanije veoma aktivne u Srbiji, te da su do sada investirale 800 miliona evra i da zapošljavaju 13.000 ljudi u našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: