"Moramo da kreiramo radna mesta za otpuštene radnike"

U kineskim urbanim sredinama je otvoreno više od 66 miliona radnih mesta u proteklih pet godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

19:52

Foto: Thinkstock

Kineski zvaničnici najavljuju nastavak otvaranja novih radnih mesta i promovisanje preduzetništva u ovoj godini.

"Kina mora da kreira radna mesta za 9,7 miliona lica koja su registrovana kao nezaposlena i za 8,2 miliona novih diplomaca, kao i za radnike pogođene otpuštanjima u okviru smanjenja viška industrijskih kapaciteta", izjavila je portparolka kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) Meng Vej, a prenosi agencija Rojters.

Stopa nezaposlenosti u urbanim kineskim sredinama pala je na 3,9 odsto prošle godine, uprkos sporijem privrednom rastu i merama vlade za smanjenje viška industrijskih kapaciteta.

"Implementiraćemo strategiju prema kojoj će zapošljavanje biti na prvom mestu i proaktivnije politike zapošljavanja", izjavila je Meng na konferenciji za novinare, i dodala da je zaštita radnih mesta od ključnog značaja za stabilnu politiku rasta kineske privrede.

NDRC će, takođe, poboljšati mere za pružanje podrške rastu privatnih kompanija, ugledajući se na primere uspešnosti takvih mera širom sveta, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: