Panika i potop na Volstritu, reagovala čak i Bela kuća

Svetske berze su u ponedeljak zabeležile gubitke, a američki indeks Dau Džons je izgubio čak 4,6 odsto vrednosti.

Izvor: Beta

Utorak, 06.02.2018.

08:26

Panika i potop na Volstritu, reagovala čak i Bela kuća
Foto: Thinkstock

Asošiejted pres piše da je pad indeksa na Vol stritu započeo u petak, usled zabrinutosti investitora da bi veća inflacija i kamate mogle usporiti ekonomski rast.

Pored Dau Džonsa i indeks S&P 500 je zabeležio veliki pad od 4,1 odsto.

U Evropi su najznačaniji indeksi takođe bili u crvenom prvog dana radne nedelje.

Dok Nemačka čeka rezultat pregovora konzervativaca i socijal-demokrata o vladi, indeks DAX je izgubio 0,8 odsto vrednosti. Francuski CAC 40 i britanski FTSE 100 su pali za 1,5 odsto.

U Aziji je japanski Nikei 225 pao za 2,6 odsto, južnokorejski Kospi 1,3 odsto a hongkonški Hang seng za 1,1 odsto. ;

Jedini dobitak je ostvario Šangajski kompozitni indeks koji je porastao za 0,7 odsto.

Pale su i cene nafte, pa referentna američka nafta WTI košta 63,6 dolara po barelu posle pojeftinjenja od 2,8 odsto, dok severnomorska nafta Brent posle pojeftinjenja od dva odsto košta 67.2 dolara po barelu.

"Si-En-En" navodi da "godinama na Volstritu nije bilo ovako strašnog dana" i da su "akcije bile u slobodnom padu", pošto je Dau pao za skoro 1.600 poena, što je bez konkurencije najveći pad u poenima u istoriji tokom jednog dana trgovanja.

Navodi se da su kupci uzvratili i ograničili štetu, ali da je na zatvaranju berzanskog dana Dau i dalje bio u padu u iznosu od 1.175 poena, što je opet najgori rezultat ovog indeksa na zatvaranju ikada zabeležen.

"Si-En-En" navodi da je ukupni pad iznosio 4,6 odsto, što ipak nije ni blizu uništenja kakva su izazvali takozvani Crni petak iz 1987. godine ili finansijska kriza iz 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: