Iz Čačka najviše u EU i zemlje bivše YU

Privrednici Čačka su 2017. izvezli robe za 171 milion evra, a uvezli robu vrednosti od 269 miliona evra, navedela je Gradska uprave za lokalni ekonomski razvoj.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.02.2018.

12:17

Iz Čačka najviše u EU i zemlje bivše YU
Foto: Thinkstock

Pokrivenost uvoza izvozom je tako bila 64 odsto, izvoz je povećan za 43 odsto, a uvoz za 32 odsto. Čačanska preduzeća najviše su izvozila metalske proizvode - mašine i elektro opremu, profile i limove, zatim odeću i obuću, prehrambene proizvode, drvo, hartiju i proizvode od plastike.

Proizvodi vojne industrije u Čačku učestvuju u izvozu sa oko sedam odsto.

Najviše se izvozilo u zemlje Evropske unije - 52 odsto i republike bivše Jugoslavije - 35 odsto.

Najviše su se uvozila drumska vozila, profili od legura aluminijuma, bakra, gvožđa, plastika i plastični proizvodi, mašine i aparati, pamuk, tekstil i gotovi tekstilni proizvodi.

Uuvozu je na prvom mestu Evropska unija sa oko 70 odsto. U Čačku posluje 4.588 preduzetničkih radnji i 1. 843 privrednih društava, od kojih su 98,5 odsto mala i mikro preduzeća, mahom trgovinska.

U prerađivačkoj industriji registrovano je 32 odsto preduzeća koja ostvaruju najveći deo čačanskog bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljavaju najveći broj radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: