Infrastrukturni projekti u Srbiji vredni čak 16 mlrd. EUR

Projekat modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, vredan 268 miliona evra, važan je zbog građana Srbije i regionalnog povezivanja, koje je strateški cilj vlade.

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

18:44

Infrastrukturni projekti u Srbiji vredni čak 16 mlrd. EUR
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

„Naš strateški cilj je da kroz projekte modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, gradnju auto-puta mira Niš-Merdare-Priština, povezivanje sa BIH o kojem počinjemo razgovore, završetak Koridora 10 ka Grčkoj i Bugarskoj i Koridora 11 ka Crnoj Gori i luci Bar, ostvarimo bolju povezanost Srbije sa regionom i Evropskom unijom“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na konferenciji EU-Srbija: investicije, rast i zapošljavanje.

Mihajlović je, inače, uoči konferencije potpisala dva sporazuma kojima je obezbeđeno 73 miliona evra bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Ona je naglasila da Srbija trenutno realizuje infrastrukturne projekte vredne 16 milijardi evra, pre svega u drumskom i železničkom saobraćaju.

„Svaki kilometar novog puta znači više investicija, više radnih mesta, a to mora biti naš prioritet dokle god budemo imali ijednog nezaposlenog“, navela je Mihajlović, saopšteo je iz njenog kabineta.

Potpredsednica vlade je rekla da je Srbija, kad se govori samo o realnoj ekonomiji, već članica EU zbog svega što je uradila u oblasti fiskalne konsolidacije, unapređenja poslovnog okruženja, zbog desetog mesta u svetu po izdavanju građevinskih dozvola, rasta BDP i stranih direktnih investicija, koncesije za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ i svih realizovanih infrastrukturnih projekata.

„Ali, nije sve realna ekonomija i na putu ka EU potrebno je i mnogo mudrosti kakvu pokazuje predsednik Srbije“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je zahvalila ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na podršci u obezbeđivanju bespovratnih sredstava koja čine 73 miliona evra od ukupno 268 miliona evra, koliko je vredan ceo projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad.

Mihajlovićeva je zahvalila EIB-u na višegodišnjoj podršci razvoju infrastrukture u Srbiji i dodala da je timski rad Vlade Srbije, EIB-a, Evropske unije i Grada Niša najbolji način da se uspešno realizuje ovaj projekat.

Prvi sporazum, u vrednosti 44,66 miliona evra, odnosi se na radove na rekonstrukciji i modernizaciji postojeće železničke infrastrukture na deonici Sićevo - Dimitrovgrad i pripremne radovima za elektrifikaciju i signalizaciju.

Drugi sporazum, vredan 28,37 miliona evra odnosi se na radove na elektrifikaciji i signalizaciji severne obilaznice oko grada Niša i radove na elektrifikaciji i signalizaciji na deonicama Crveni Krst -veza sa obilaznicom i Sićevo - Dimitrovgrad.

Sporazume su pored potpredsednice Mihajlović, potpisali i ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, v.d. direktora “Infrastrukture železnice Srbije”, Miroljub Jevtić i potpredsednik Evropske investicione banke, Dario Skanapjeko.

Pored toga, ministar finansija Dušan Vujović i potpredsednik EIB-a, Dario Skanapjeko, potpisali su finansijski ugovor za ovaj projekat između Srbije i EIB, vredan 134 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: