Brnabićeva otkrila plan: "Južni tok" postaje "Srpski"

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da će se, umesto gasovoda "Južni tok", uskoro graditi "Srpski tok", sa trasom od Bugarske do Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.01.2018.

14:05

Brnabićeva otkrila plan:
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ona je takođe rekla da će preduzeće Južni tok, koje je formirano zbog projekta istoimenog gasovoda, uskoro biti preimenovano u Srpski tok.

„Trenutno projektujemo (gasovod) Niš - Dimitrovgrad i verujem da ćemo uskoro početi i da gradimo", rekla je Brnabićeva.

Kako kaže, to je plan vlade i jedan od njenih prioriteta u okviru Berlinskog procesa - gasovod ka Bugarskoj, koja postaje jedno od gasnih čvorišta ovog dela Evrope preko Turskog toka.

"Govori se i o LNG terminalnu tečnog nafatnog gasa u Aleksandropolosu, koji će ići prema Grčkoj. I to je svakako jedan od naših alternativnih izvora gasa i pametnih energetskih politika", dodala je.

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na nezvanične informacije, da će se zbog ovakvih planova Srbijagas zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona evra, a taj novac je namenjen za dodatno uvećanje kapitala.

Srpski tok će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda Turskog toka, odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdeva.

Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope, jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji.

Zato se i novim zaduživanjem Srbijagasa uvećava kapital preduzeća Južni tok, koje se u APR vodi pod imenom South Stream Serbia AG, navodi Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: