Zbogom redovi: Uđeš, uzmeš šta hoćeš i izađeš

Kompanija Amazon otvorila je prvu samoposlugu bez blagajni, bilo onih na kojima rade ljudi, bilo samopouslužnih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

10:10

Zbogom redovi: Uđeš, uzmeš šta hoćeš i izađeš
Foto: Thinkstock

Amazon Go testiralo je osoblje u Sijetlu godinu dana, kako bi sve bilo u redu. Trgovina koristi mrežu kamera montiranih na stropu kako bi identifikovali svakog kupca i pratila koje artikle uzimaju. Kupovina se naplaćuje s kreditne kartice kupca u trenutku kada napusti trgovinu.

Uđete u trgovinu, uzmete što hoćete i izađete napolje, tako ukratko izgleda kupovina u ovoj prodavnici.

Pre ulaska, mušterije moraju skenirati aplikaciju Amazon Go sa svog smartfona. Senzori na policama dodaju artikle računu kako ih kupac uzima, te briše one koje vrati natrag.

Trgovina se za zaposlene ovog diva on-line prodaje otvorila još u novembru 2016. i bio je plan da se za kupce otvori još i ranije. Ali, bilo je nekih problema koje su morali da reše, poput pravilne identifikacije kupaca sličnog oblika tela, ili kada bi deca vraćala artikle na pogrešna mesta na policama.

Đana Puerini iz Amazon Go kaže da je trgovina dobro radila tokom probne faze. Amazon još nije saopštio hoće li otvoriti još Go trgovina, ali trgovci se uopšteno slažu kako što brže kupci mogu obaviti kupovinu, to su veće šanse da će se ponovo vratiti. Bacanje omraženog reda u samoposluzi u prošlost pružitće svakom trgovcu veliku prednost naspram konkurencije.

Uz ovu samoposlugu, Amazon još ima i lanac trgovina za prodaju hrane Whole Foods, kao i 13 knjižara.

Iako ne zarađuje previše na tim trgovinama, Amazonu to ni nije primarna svrha, jer ih koristi za promociju brenda i posebno svoje šeme Amazon Prime. Naime, kupci koji imaju Prime članstvo plaćaju on-line (nižu) cenu, a ne onu navedenu u trgovinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: