Plaćamo najviše, a biće i skuplje: Točimo za 1.000

Gorivo u Srbiji bi moglo da poskupi, ali za sada nema sigurnih najava, kažu trgovci derivatima.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

16:42

Plaćamo najviše, a biće i skuplje: Točimo za 1.000
Foto: Thinkstock

Nema zvanične potvrde, ali ako do toga dođe, na pumpama ćemo ostavljati oko dva dinara više po litru.

Gorivo se toči uglavnom za jednu crvenu, odnosno za hiljadu dinara. Vozači kažu da ih najavljeno poskupljenje ne iznenađuje.

Do poskupljenja goriva moglo bi da dođe zbog povećanja cene sirove nafte na svetskom tržištu. Stručnjaci kažu da cena derivata na pumpama ne zavisi toliko od tih promena.

"Maloprodajna cena na pumpama u najvećoj meri zavisi od akciza i poreza, i ostalih davanja. Tako da praktično ako se za 5 posto poveća cena sirove nafte, pa se to odrezi direktno na cenu goriva, to ne bi smelo da poveća više od 2 posto cenu na pumpama", kaže Nebojša Atanacković iz AD Nafta.

Naši vozači plaćaju najviše za litar goriva ako se pogledaju cene u okruženju. Zbog toga su mnogi išli u Republiku Srpsku, gde je po litri goriva moglo da se uštedi i 30 dinara.

"U Bosni do sada nije ni postojala akciza, tako da je cena bila značajno manja. Oni su sad rešili da ipak uvedu akcizu, koja će biti manja nego što je kod nas, tako da će opet cena tamo biti niža, ali ne toliko dramatično kao što je to bilo do sada", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: