Šta čeka svet ove godine?

Globalna ekonomija će porasti po stopi od gotovo 4 odsto u ovoj godini računato prema paritetu kupovne moći.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.01.2018.

15:31

Šta čeka svet ove godine?
(Foto: Thinkstock)

To će globalni BDP podići za 5.000 milijardi dolara, procene su revizorsko-konsultantske kompanije "Prajsvoterhaus Kupers" (PwC).

Ključni pokretači rasta globalne ekonomije - SAD, rastuće ekonomije u Aziji i evrozona - činiće gotovo 70 odsto globalnog rasta u odnosu na njihov prosek od oko 60 posto u periodu nakon 2000. godine, predviđanja su PwC-a, objavljena na veb sajtu te revizorsko-konsultantske kuće. Rast u evrozoni će, kako se prognozira, biti veći od 2,0 odsto u 2018. godini, dok će periferne članice, petu godinu zaredom, nadmašiti središnje članice.

Od većih ekonomija evrozone, Holandija će, kako se očekuje, prednjačiti sa stopom rasta od oko 2,5 posto, dok će, nasuprot tome, privredni rast Ujedinjenog Kraljevstva biti prigušen zbog neizvesnosti povezane s Bregzitom, te će u 2018. godini iznositi 1,4 odsto. Kina, najveća svetska ekonomija prema paritetu kupovne moći, mogla bi da zabeleži privrednu ekspanziju po stopi od 6,0 do 7,0 odsto u 2018. godini, što je sporije nego ranije, ali u skladu sa očekivanjima.

Među 17 ekonomija koje će rasti brže od Kine, nalaze se Indija, Gana, Etiopija i Filipini, dok bi prema PwC-ovoj analizi, osam od deset najbrže rastućih zemalja u 2018. godini mogle biti u Africi. PwC predviđa i da će cene nafte ostati uglavnom stabilne, budući da su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici do kraja godine produžili važenje dogovora o smanjenju proizvodnje nafte za 1,8 miliona barela dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: