Ako se niste skućili dosad, u 2018. će biti teže

Cene će, zbog velike potražnje, u narednim godinama sigurno rasti, i kada je prodaja i kada je izdavanje u pitanju.

Izvor: Halo oglasi

Subota, 13.01.2018.

15:16

Ako se niste skućili dosad, u 2018. će biti teže
(Foto: Thinkstock)

Proteklu 2017. godinu, kada je reč o tržištu nekretnina, obeležilo je bar nekoliko krupnih stvari – stigao je Zakon o stanovanju, završen je popis nelegalno izgrađenih objekata, a agenti za nekretnine uveliko su se navikli da nema rada na crno, već svi moraju da imaju licence.

Ipak, ono što najviše zanima građane koji se nisu skućili jeste cena kvadrata stambenog prostora.

Iako su do 2016. cene kvadrata padale ili u najboljem slučaju stagnirale, tokom 2017. godine usledio je oporavak, a samim tim i poskupljenje. U 2018. godinu smo ušli sa skupljom novogradnjom, a trend je pratila i cena kvadratnog metra starogradnje. A evo kratkog pregleda i očekivanja kretanja tržišta nekretnina u ovoj godini.

Novogradnja paprena

Ono što su činjenice i što je statistika pokazala, jeste da su cene stanova novogradnje u Beogradu, ali i Novom Sadu, rasle i da još uvek rastu, zbog ogromne potražnje koja postoji. U ova dva grada se puno zida, ali se gotovo sve i proda. Cena novogradnje je porasla čak i do 30 odsto na pojedinim lokacijama u Beogradu, a tu najviše možemo govoriti o Novom Beogradu i Vračaru, gde je potražnja i najveća. P

Prosečna cena kvadrata u novogradnji u ovom trenutku, prema kalkulatoru portala za nekretnine, u Beogradu iznosi oko 1.300 evra. Raspon može da varira od 600-700 evra na periferiji do oko 3.000 evra na elitnim gradskim lokacijama. U Novom Sadu cene se kreći do 1.500 evra na najtraženijim lokacijama, dok je prosek cena kvadrata novogradnje u Kragujevcu 920 evra.

Cene starih stanova u porastu

I cene starih stanova su tokom 2017. godine porasle kada je reč o dva najveća tržišta u Srbiji - Beogradu i Novom Sadu. U Beogradu imamo trenutno ogromnu potražnju za manjim stanovima, ali je ponuda kvalitetnih stanova lošija, što je dovelo do porasta cene za sigurno 10-15 odsto. Trenutno je alarmantna situacija najviše na Novom Beogradu gde malih stanova gotovo da nema u ponudi pa cene onih retkih koji se pojave dostižu i 1.700 evra po kvadratu.

Cene kvadrata je svakako najviše pogurala i velika potražnja, koja je najviše izazvana niskim kamatama na stambene kredite, a tokom prethodne godine možemo reći da su se banke gotovo utrkivale koja će da da bolju ponudu i nižu kamatu. Zbog svega toga, trenutno na tržištu imamo situaciju da je više kreditnih nego keš kupaca. Dodatno, sada se čak “šuška”, iako nema zvanične potvrde, da se razmišlja o tome da se i honorarcima dozvoli da se kreditno zaduže.

U ostalim delovima Srbije situacija je nešto drugačija nego u ova dva grada, pa možemo reći da je manje više ista kao i prethodnih godina. Cene su niske i stagniraju, a potražnja jedino poraste kada je u pitanju zemljište ili neka od nekretnina koja se nalazi u blizini velikih saobraćajnica koje se trenutno grade ili u blizini neke od novootvorenih fabrika. Ponuda je dobra i za malo novca možete kupiti i zemljište, kuću, vikendicu... Jedini izuzetak iz ovoga je Zlatibor, koji je, pored Beograda, u poslednje tri godine postao najveće gradilište u Srbiji i gde su cene kvadrata i potražnja veoma porasli.

Izdavanje, upravnici...

I tržište izdavanja je tokom prethodne godine bilo veoma aktivno. Toliko da su se stanovi izdavali za sat vremena i na „neviđeno“, a naročito tokom letnjeg perioda kada studenti masovno traže svoj budući životni prostor tokom studija. Ipak tržište izdavanja u ovoj godini verovatno očekuje par promena, a sa sobom su ih doneli upravnici i Zakon o stanovanju.

2018. godina - skupo, skuplje

Ako u prethodnoj godini niste kupili stan jer niste našli odgovarajući ili vam je bilo skupo, znajte da će vam u ovoj biti još teže. Tržište je veoma aktivno, pojedini stanovi se prodaju za dan, dva, a izdaju još brže.

Iz ove perspektive, Beograd je postao interesantno mesto za ulaganje u nekretnine, jer puno ljudi dolazi iz manjih mesta i kupuje nekretnine ili rentira, i cene će, zbog velike potražnje, u narednim godinama sigurno rasti, i kada je prodaja i kada je izdavanje u pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: