"Penzioni sistem 19. veka prošlost, srušiti sve"

Lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić izjavio je da je penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti sistem 19. veka i da je prošlost.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

08:15

Foto: Thinkstock

Krkobabić je za RTS kazao da je Srbiji potrebna kompletna revizija penzijskog sistema i ocenio da je to najvažnije političko pitanje.

“Mi danas imamo korporacije koje su intenzivno efikasne, tehnološki razvijene, koje angažuju malo rada a stvaraju izuzetno veliki profit. Potrebno nam je rešenja za ljude koji u tom procesu ostaju bez posla, ko će podneti taj trošak”, naveo je Krkobabić, koji je i ministar bez portfelja.

“Imate podatak da u Francuskoj auto-industriji robotizovani skelet koji se uvozi iz Kine i košta 30.000 dolara a trošak zaposlenog za petogodišnji period je 250.000 evra”, kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, ključno je formiranje određenih fondova tehničko-tehnološke solidarnosti u koje bi kompanije koje ostvaruju izuzetno velike profite a zapošljavaju veoma mali broj zaposlenih, deo profita odvajali kako bi se nadomestila isplata penzija.

Krkobabić je naveo da u Srbiji postoji četvrt miliona ljudi iznad 65 godina koji nemaju penziju. “A od nečeg mora da se živi”, kaže.

Na pitanje da li je to pitanje pokrenuo na sednici vlade, Krkobabić je odgovorio odrično.

“Nije to stvar vlade, ovo je političko pitanje. To smo počeli mministar Vujović i ja. To je najvažnije političko pitanje, 5 milijardi evra godišnje ide za to i zahteva bavljenje tim. Zato pozivamo na otvoren dijalog, sve političke partije da izađu sa tim kako definišu rešenje i to bi trebalo da bude preduslov za neke sledeće izbore”, smatra Krkobabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: