Kina i Srbija delaju: U Borči niče park budućnosti

Srbija i Kina će učiniti sve da se početak izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči ubrza.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

18:10

Kina i Srbija delaju: U Borči niče park budućnosti
Foto: Tanjug, screenshot

To je konstatovano na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadora Kine Li Mančanga.

Kako je saopšteno iz Popovićevog kabineta, detalji komercijalnog ugovora o izgradnji industrijskog parka će biti definisani u razgovorima sa partnerima iz kineske državne kompanije "Čajna road end bridž korporejšn" (CRBC), koja je zadužena za realizaciju ovog projekta sa kineske strane.

"U najkraćem mogućem roku osnovaćemo zajedničko preduzeće kojem će biti poverena realizacija izgradnje industrijskog parka u Borči", rekao je Popović i izrazio očekivanje da će izgradnja parka započeti tokom ove godine.

Popović je naveo da Srbija želi u što većoj meri da se oslanja na iskustva Kine u izgradnji inovacione infrastrukture.

"Želimo da razvijamo koncept industrijskih parkova po uzoru na parkove u Kini. Imamo talentovane mlade inženjere, jaku univerzitetsku bazu, inovacionu zajednicu koja se ubrzano razvija, a uz to vodimo državnu politiku koja inovacijama pridaje strateški značaj", rekao je resorni ministar istakavši da Srbija ima potencijal da postane regionalni "hab" za inovacije u okviru inicijative "Pojas i put".

Prema Popovićevim rečima, Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara i u njemu će raditi više od hiljadu domaćih i stranih inovacionih kompanija. Prema studiji izvodljivosti, planirano je da investicija u ovaj park bude vredna 300 miliona evra i da u njemu bude zaposleno više od 10.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: