Nema registracije bez novih tablica, lete kvačice

Neki vlasnici registarskih tablica koji sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W ipak će morati da prilikom registracije zamene i tablice i saobraćajnu dozvolu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.01.2018.

13:25

Nema registracije bez novih tablica, lete kvačice
Foto: B92

Iako su mediji pisali da će vlasnici tablica sa kvačicama moći da ih zadrže do isteka saobraćajne dozvole, ta informacija po svemu sudeći nije potpuno tačna.

Ukoliko saobraćajna dozvola za vozilo koje se registruje ističe u narednih godinu dana, tj. tokom trajanja nove registracije, potrebno je zameniti i tablice i saobraćajnu dozvolu.

Suštinski, time se sprečava dvostruki trošak, odnosno nema potrebe za "prevremeni" i novi odlazak po papire i tablice.

Međutim, ukoliko saobraćajna dozvola ima trajanje i nakon datuma u kome ističe ta nova registracija, moguće je zadržati "kvačice" na tablicama. Iako ta fleksibilnost nije predviđena novim pravilnikom, na sličan način su se rešavali i raniji problemi sa novim tablicama i saobraćajnim dozvolama.

Zamena tablica i saobraćajne dozvole ukupno košta 3.500 dinara. Nove registarske tablice za putničko vozilo koštaju 2.190 dinara, dok je cena nove saobraćajne dozvole 1.314 dinara.

Pravilnikom o registraciji su sredinom prošle godine “proterana” slova Č, Ć, Š, Ž, Đ. Y i W.

“Registarska oznaka vozila sastoji se od kombinacija arapskih cifara od "0" do "9" i slova na dve pozicije. Slova registarskog broja su sva slova latiničnog pisma srpskog jezika, osim slova "Č", "Ć", "Š", "Ž" i "Đ" i latinično slovo "X", navodi se u Pravilniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: